D.I.C. Veritas

Komeserijat za izbeglice, 30.05.2019, U Inđiji uručeni ugovori za 28 paketa građevinskog materijala za izbeglice

INĐIJA - U Inđiji je uručeno 28 ugovora za dodelu paketa građevinskog materijala izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji.

Događaju su prisustvovali predsednik Opštine Inđija, Vladimir Gak, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije, Ivan Gerginov, predstavnica Delegacije EU u Srbiji, Brigite Kuhar, predstavnik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), DŽon Klejton, direktor pokrajinskog Fonda za pružanje pomoći izbeglim, proganinm i raseljenim licima, Duško Ćutilo, kao i predstavnici drugih državnih, pokrajinskih i međunarodnih institucija i organizacija i korisnici.

Finansijska sredstva u iznosu od 180 hiljada evra za kupovinu paketa građevinskog materijala obezbeđena su iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.Pomoćnik komesara Ivan Gerginov istakao je da je Inđija tokom devedesetih u odnosu na broj stanovništva primila veliki broj izbeglih i prognanih lica i pružila im priliku da započnu novi život.

„Do sada je, samo iz budžetskih sredstava, izdvojeno više od 25 miliona dinara za kupovinu seoskih domaćinstava, građevinskog materijala za popravku ili završetak započete kuće, ali i ekonomsko osnaživanje“, rekao je Gerginov i dodao da je Regionalni stambeni program značajno doprineo konačnom rešavanju stambenih potreba izbeglica u Inđiji, gde će biti realizovano 86 stambenih rešenja.

Predstavnicima države i donatora u ime svih korisnika zahvalio se Bora Dakić iz sela Ljukova u opšini Inđija.

Potprojekat 5 RSP vredan je nešto više od 52 miliona evra. Od te sume, odobrena međunarodna donatorska sredstva čine 38,8 miliona evra, dok je kontribucija Republike Srbije 13,2 miliona evra. U okviru potprojekta 5 dodeljuje se ukupno 1 847 stambenih rešenja i to: 200 seoskih kuća, 1 267 stambenih jedinica i 380 paketa građevinskog materijala.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.