D.I.C. Veritas

Комисија за нестала лица Републике Србије, 07.03.2019, ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ ОДРЖАЛА САСТАНАК НА ТЕМУ НЕСТАЛИХ ЛИЦА СА ГЕНЕРАЛНОМ ДИРЕКТОРКОМ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић истакла је данас у разговору са председницом Међународне комисије за нестала лица Катрин Бомбергер да је кључ решавања питања несталих на просторима бивше Југославије, сарадња међу државама и домаћим институцијама, подсећајући да је то уједно и обавеза свих нас према жртвама и њиховим породицама без обзира на националност.

Председница Владе одржала састанак на тему несталих лица са генералном директорком међународне комисије за нестала лица

Брнабић је истакла да је нерасветљена судбина више од 10.000 несталих лица у региону једна од најтежих последица сукоба на просторима бивше Југославије. Брнабић је нагласила да је држава спремна да пружи већу подршку Комисији за нестала лица и другим институцијама, како би се повећали капацитети и побољшали услови рада у циљу расветљавања судбине лица која се још увек воде као нестала. Истовремено, Србија ће, према њеним речима, инсистирати и на отварању својих архива, архива других страна у процесу, као и свих архива у поседу међународних организација које су биле присутне у време сукоба на простору бивше Југославије.

Председница владе је истакла да је највећи изазов у решавању проблематике несталих лица 4000 ексхумираних НН посмртних остатака у мртвачницама региону (од тога око 3000 у БиХ, 930 у Републици Хрватској и 300 у Приштини), за које и даље није завршен процес идентификације. У том смислу, указала је да је ово питање једно од најкомлекснијих отворених питања у билатералним односима са Републиком Хрватском и да ће Република Србија инсистирати да се ово питање што пре реши. Такође је истакла, да је за проблем решавања судбине несталих лица са простора АП КиМ веома важно да Приштина достави информације и документацију из својих архива, посебно она која указују на постојање појединачних или масовних гробница са посмртним остацима лица српске и неалбанске националности.

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, који је присуствовао састанку, истакао је да надлежни органи Републике Србије крајње одговорно приступају свакој информацији о могућим гробницама и да у Комисији не постоји ни један захтев других страна за који није извршена провера.

Он је навео да Комисија ради у пуној сарањи са надлежним државним органима (Тужилаштво за ратне злочине, МУП и др.). Такође, сарађује са свим релевантним међународним организацијама које се баве овим питањем, међу којима је и Међународна комисија за нестала лица, Међународни комитет Црвеног крста и УНДП. На крају је закључио да је, имајући у виду карактер сукоба, за даљи напредак у процесу од изузетног значаја регионална сарадња.

Катрин Бомбергер, генерални директор Међународне комисије за нестала лица, оценила је да постоје одређени помаци у потрази за несталима током ратова деведесетих година на простору бивше Југославије има, али да је неопходна већа спремност земаља региона да се суоче са последицама сукоба и са злочинима који су почињени на њиховим територијама. Она је похвалила рад владине Комисије за нестала лица, који је окарактерисала као одговоран и транспарентан и понудила помоћ у анализи и унапређењу форензичког процеса.

Навела је да су од изузетног значаја и нове иницијативе за сарадњу земаља региона, као што је Берлински процес, кроз које такође треба инсистирати на решавању овог питања.

Саговорници су се сагласили да је затварање овог тешког наслеђа прошлости од изузетног значаја за будућност и просперитет читавог региона.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.