D.I.C. Veritas

Влада Републике Србије, 15.12.2022, Идентификовани посмртни остаци две особе страдале током акције „Бљесак”

Комисија за нестала лица Републике Србије саопштила је да је у Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу, уз присуство чланова породица, обављена идентификација посмртних остатака два лица српске националности, страдала током оружаних сукоба на простору бивше Југославије, током акције хрватске војске и полиције „Бљесак“.

Посмртни остаци обе жртве пронађени су 2021. године приликом разминирања терена у шуми код Окучана (1) и Шуметлици (1).

Од почетка процеса ексхумацијa и идентификација посмртних остатака које су вршене на подручју Републике Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, Републици Србији омогућен је мониторинг, па је у складу с тим идентификацијама присуствовао мониторски тим Комисије за нестала лица.

Посмртни остаци два лица идентификовани су методом ДНК анализе и њихова сахрана биће обављена у складу са израженим жељама породица.

Према подацима Комисије за нестала лица кроз овај процес, у периоду 2001. до 2022. године, из регистрованих, масовних гробница, појединачних гробних места и других необележених локација ексхумирани су посмртни остаци више од 1.400 жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на територији Републике Хрватске, а посмртни остаци приближно 990 идентификованих жртава су предати породицама ради сахране.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, чије породице живе у Републици Србији, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих, наводи се у саопштењу.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.