D.I.C. Veritas

Krstarica, Tanjug, 17.01.2023, Ovacije za film Oluja na premijeri u Beogradu [Foto]

BEOGRAD – Film „Oluja“ reditelja i scenariste Miloša Radunovića večeras je zaslužio višeminutne ovacije na premijeri u ispunjenoj velikoj dvorani MTS dvorane u Beogradu.

Posetiocima u MTS dvorani posle projekcije poklonili su se uz Radunovića i drugi mnogobrojni članovi filmske ekipe u kojoj su bili glumci Jovo Maksić, Zlatan Vidović, Marija Mikić, Marko Baćević i drugi.

Premijeri potresne filmske priče o progonu 250.000 krajiških Srba sa svojih vekovnih ognjišta 1995. godine prisustvala je i premijerka Srbije Ana Brnabić sa članovima vlade.

Fotografije: DIC Veritas

Od ministara prisutni su bili Goran Vesić, Maja Gojković, Darja Kisić, Miloš Vučević, Danica Grujičić i drugi, kao i izaslanica predsednika Srbije Suzana Paunović.

Premijeri je prisustvovao i direktor dokumentacionog centra Veritas Savo Štrbac.

„Stvarno sam se trudio da ne pravim brutalan film. Ovo je film o ljudskoj tuzi. Nismo se bavili politikom. Pratimo četiri porodice nesrećne, bez političkih konotacija. Rat je zlo“, rekao je Radunović novinarima pre prikazivanja.

„Oluja“ je nastala na osnovu svedočenja nekolicine učesnika događaja, pada Republike Srpske Krajine i proterivanja srpskog stanovništva u istoimenoj hrvatakoj vojnoj akciji.

Radunović je rekao da je snimio „tužan i mučan film“ posle čijeg gledanja niko ne bi trebalo više da zarati.

„Ne bih poželeo nikome da se ovo ponovi ikad više. Pogotovo ne nama“, dodao je reditelj.

U filmu Ilija (Maksić) u želji da spreči dalje napade na selo, gde je zamalo ostao bez sina Petra, formira diverzantsku jedinicu sa ciljem da uništi neprijateljsko gnezdo.

Radnja se prepliće sa sudbinom Brace (Davor Janjić 1969-2022), koji je navikao da sve plaća i potkupljuje, pa čak i ljudski obraz, ali u toku „Oluje“ doživljava snažan preokret, a poseban pečat priči daje osvetnička misija Daneta (Vidović).

U filmovima igraju i Novak Bilbija, Ljubiša Milišić, Jelena Čović, Milica Stanković, Ivan Vujić, Jakov Jevtović i drugi.

Vidović je novinarima na crvenom tepihu rekao da je ekipa radila verujući u film, da rade „nešto jako značajno, istinito, pošteno i potrebno“.

U „Oluji“ je imao posebnu, dvostruku ulogu, tumačeći likove dvojice braće blizanaca sveštenika i vojnika.

„To su dva čoveka dijametralno različita u karakternim osobinama, ali obojici je cilj pravda, to je linija koja ih povezuje“, rekao je glumac.

Prema njegovim rečima, „rat je veliko zlo, koje nikad ne treba da dozvolimo da se desi, svako drugo rešenje je bolje“.

„Kolateralna šteta su mali ljudi koji imaju samo ime i prezime, svoje porodice i zemlju, običaje. Bivaju uvučeni u kovitlac ratnih nesreća i najviše stradaju. Ovi koji to izazvaju na vreme se sklone“, ocenio je Vidović.

Baćović je ocenio da je „ovaj film neminovno morao da se dogodi, tragedija je ogromna – 250.000 ljudi!“

„Pitanje je bilo samo da neko od te teme napravi dobru priču. Miloš je to uspeo da napravi. Scenario je odličan“, ocenio je Baćović.

Film „Oluja“ je radila „Omega produkcija“ pod pokroviteljstvom Telekoma Srbije, a Radunovićevo ostvarenje je večeras imalo i tri rasprodate projekcije u Sinepleksu šoping centra „Galerija“.

Redovna bioskopska distribucija filma počinje od 19. januara, a publiku očekuje i televizijska serija od 12 epizoda koja će biti emitovana za nekoliko meseci.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.