D.I.C. Veritas

Kurir, 01.09.2022, STIŽE IH PRAVDA: Četvorica hrvatskih pilota koji su POBILI SRPSKU DECU moraće da ogovaraju za zločin! Sve zakazano

Posebno odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zakazalo pripremno ročište u procesu protiv četvorice oficira optuženih za raketiranje kolone izbeglica tokom “Oluje”

Hrvatski piloti koji su na Petrovačkoj cesti pobili 13 srpskih civila, među kojima šestoro dece, konačno će odgovarati pred sudom, uprkos pokušajima njihovih zvaničnika da se od tog zločina operu! Posebno odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zakazalo je za 14. oktobar pripremno ročište u procesu protiv četvorice oficira Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u vojno-policijskoj akciji “Oluja”, tokom koje su 7. i 8. avgusta 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada.

U tim napadima zasad je identifikovano 13 ubijenih osoba, od kojih je šestoro dece, kao i preko 50 ranjenih osoba. Optužnicom su obuhvaćeni Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64) iz Varaždina. Njima se na teret stavlja da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Primedbe padaju u vodu

Advokat Toma Fila za Kurir je ocenio da je sva prilika da će piloti biti zvanično osuđeni.

- Osnovna stvar koja stoji jeste utvrđivanje da li postoji uzročna veza između pogibije dece i civila iz kolone i njih četvorice, odnosno da su oni naredili bombardovanje kolone ili izvršili ga. Ako se to utvrdi, sve ostale primedbe, poput one da se teritorijalno desilo u BiH, a da se sudi u Srbiji, padaju u vodu. Lično očekujem da će biti osuđujuća presuda – siguran je Fila.

Dodaje da je u celom slučaju najstrašnija ignorancija hrvatskih vlasti, umesto da, kako kaže, dovedu svoje advokate u Beograd i pomognu našim advokatima.

- Najlakše je ignorisati, a pobili su ljude. Da imaju mirnu savest, pomagali bi u procesu, a ne bi ga ne priznavali – konstatovao je Fila.

Očekivanja

I predsednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac očekuje osuđujuću presudu.

- Očekujem da će biti suđenje u odsustvu, iako pilotima niko ne brani da prisustvuju, ali Hrvatska ne priznaje ovaj proces. Takođe, očekujem da će biti doneta osuđujuća presuda jer ima dovoljno dokaza koji pokazuju da su navedeni piloti nesporno bili deo te komandne strukture, a ne bi me čudilo da je čak neki od njih i upravljao jednim od aviona jer su svi oni osposobljeni za to – kazao je Štrbac.

Podsećanja radi, kolone izbeglica su početkom avgusta te 1995. iz dva pravca prešle iz Hrvatske na teritoriju BiH – izbeglice iz Like i Dalmacije kod mesta Srba, a deo izbeglica iz Korduna i Banije kod Dvora na Uni. Kada su kolone već bile na teritoriji BiH, hrvatski ratni avioni su ih bombardovali u dva navrata – 7. avgusta na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i 8. avgusta u selu Svodna kod Bosanskog Novog. U prvom napadu poginulo je 10, a u drugom troje civila.

 

Hrvatski zvaničnici negiraju zločin Plenković i Milanović: Za nas tužba ne postoji

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da za tamošnje vlasti ne postoji optužnica Srbije protiv hrvatskih pilota za ratne zločine u akciji “Oluja” i da taj stav neće menjati. Istovremeno, hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je da smatra da bi se tužbom Srbije mogli pogoršati odnosi između Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini, te ocenio da je ta tužba neutemeljena.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.