D.I.C. Veritas

Kurir, 05.08.2012, Prognani Srbi: Oluja još traje!

Tokom građanskog rata 1991/95 oko 400.000 Srba iz Hrvatske “isterano zbog nacionalističkih pobuda i ratnohuškačke politike tadašnje vlasti”

BEOGRAD – Za izbegle i prognane Srbe iz Hrvatske, “Oluja” još traje, jer ogromna većina nije mogla da se vrati na ognjišta, a osnovna imovinska i ljudska prava su im uskraćena u zemlji porekla, saopštilo je Udruženje izbeglica i prognanika u Srbiji.

U saopštenju se podseća da je tokom građanskog rata 1991/95 oko 400.000 Srba iz Hrvatske “isterano zbog nacionalističkih pobuda i ratnohuškačke politike tadašnje vlasti”.

“Retki povratnici teško žive, jer uglavnom nemaju redovnih prihoda, ni posla, još postoje brojne ruševine, kuće koje se ne obnavljaju…” navedeno je u saopštenju udruženja povodom 17. godišnjice operacije hrvatskih oružanih snaga “Oluja”.

Prognani i izbegli iz Hrvatske, podsećaju da su im vlasti u Zagrebu uskratili imovinska prava i da njih 46.000 potražuje stanarska prava koja su priznata ostalim građanima.

“U zemlji prihvata, majci Srbiji, mnogi stradali, pristigli u dugim kolonoma na traktorima i automobilima, danas se bore za egzistenciju i jedva preživljavaju”, navedeno je u saopštenju.

“Mnogi su se snašli, zamenili ili prodali kuće i imanja, a deo je zbrinut uz pomoć države Srbije i donacija iz inostranstva”, ukazali su članovi udruženja, istakavši da “zbog teške ekonomske krize i nezaposlenosti najveći problem predstavlja rad na crno”.

“Naše udruženje i ostala udruženja okupljena oko Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, očekuje dalje mirno rešavanje sporova i izbegličkih problema i traži da se zauvek zakopaju ratne sekire”, naveli su prognani i izbegli Srbi, jer “ne treba zaboraviti da još treba pomoći onima koji su za jednu noć izgubili SVE”.

Oni su apelovali na državne organe Srbije da adekvatno i racionalno utroše 335,2 miliona evra koliko je iz donatorskog fonda namenjeno za trajno stambeno zbrinjavanje izbeglica.

Istu poruku su uputili i vlastima u Zagrebu uz podsećanje da je Hrvatskoj za stambeno zbrinjavanje izbeglica pripalo 119,7 miliona evra.

Članovi Udruženja izbeglih i prognanih Srba pozvali su sve zainteresovane da se do 27. avgusta prijave na konkurs za rešavanje stambenog problema koji je raspisao srpski Komesarijata za izbeglice.

Koštunica: Etničko čišćenje

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da akcija Oluja “predstavlja strašan zločin etničkog čišćenja koji je Hrvatska počinila nad srpskim narodom” i da bi Hrvatska, umesto što slavi pobedu, trebalo da prizna ovaj zločin i pokloni se pred nevinim žrtvama.

Oluja je zločin, a zločin nikada ne može biti pobeda, nego najgori poraz i poniženje svake ljudskosti, navodi se u pisanoj izjavi Koštunice.

On je ocenio da su “sve države u Evropi okrenule glavu od ovog zločina samo zbog toga jer su žrtve bili Srbi”.Prema njegovim rečima, koliko god Hrvatska slavila zločin, i koliko god Evropa ignorisala srpske žrtve, “najveća dužnost srpskog naroda je da se seća i pomene svaku nevino postradalu žrtvu”.

Izvesno je da kao narod i država možemo graditi mirnu i sigurnu budućnost samo ako sačuvamo pamćenje na sve nedužno postradale Srbe, ocenio je Vojislav Koštunica.

Ružić: EU da zauzme stav o Oluji

Poslanik SPS Branko Ružić izjavio je danas da je krajnje vreme da EU zauzme stav o akciji “Oluja” i da preispita činjenicu da država koje treba da postane njena članica najsramniji dan u svojoj istoriji slavi kao državni praznik.

“Proslava zločina nije sigurno vrednost za koju se zalažu članice EU”, rekao je Ružić je odgovarajući na pitanje novinara u Prlamentu i dodao da to što Hrvatska slavi “Oluju” kao državni praznik potvrđuje politiku duplih standarda.

“To se mora preispitati, jer se time na najbrutalniji način praktično devalviraju sve žrtve koje su pale kada je taj zločinački poduhvat pre 17 godina učinjen”, kazao je Ružić.

On je dodao da EU nije pokazivala “taj nivo zainteresovanosti za proslavljanje jednog ovakvog sramnog dana” i da je krajnje vreme da zauzme stav.

“U godini kada se očekuje da Hrvatska formlano postane članica, EU i Brisel treba da iznesu zvanični stav i praktično upodobe svaku buduću državnu članicu sa onim vrednostima koje i čitava EU baštini”, rekao je Ružić.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.