D.I.C. Veritas

Kurir, 06.10.2021, LUDILO! IZ HRVATSKE STIŽU SUMANUTE OPTUŽBE: Vučić i Porfirije rade po Putinovom nalogu, SPC je parapolitička institucija

U listu Slobodna Dalmacija pojavila se kolumna u kojoj se tvrdi da “ruski svet” i “srpski svet” imaju identične metode i da se vrši udar na sveštenike koji nisu po meri Moskve

Nakon niza sumanutih poteza i izjava usledio je novi napad - ovoga puta doslovno tvrde da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Porfirije rade po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina, te da je instrukcije za njihovo delanje u Moskvi nedavno dobio vladika bački Irinej Bulović.

Naime, kako se tvrdi u kolumni Ivice Šole u Slobodnoj Dalmaciji, Putin ne odustaje od zagovaranja “ruskog sveta” i pretnja su mu svi koji su protiv Moskve i Ruske pravoslavne crkve, odnosno sve vođe drugih crkava, s posebnim akcentom na carigradskog patrijarha Vartolomeja i Ukrajinsku pravoslavnu crkvu. Pominje se i nedavni skup u Moskvi “Svetsko pravoslavlje: primat i pomirenje u svetlu pravoslavnog nauka”, kojem je prisustvovao vladika bački Irinej Bulović, koji je tom prilikom “dobio upute za daljnje ‘dejstvovanje’ Vučića i Porfirija na Balkanu, pa uskoro možemo, pod pokroviteljstvom Moskve, očekivati nove šporkarije od tandema Vučić-Porfirije”.

- Tako Putin, uz pomoć ruskog patrijarha Kirila, kojeg zbog silne imovine i raskoši neki nazivaju “Kiril od svetog roleksa”, kreće u žestoki protivudar s ciljem rušenja svih neposlušnih patrijarha po celom svetu, pa i Vartolomeja, i sve da ih potčini Moskvi. To je ruska varijanta “srpskog sveta”, gde bi ruska politika po celom svetu, i na Balkanu, uz pomoć Ruske (i Srpske) pravoslavne crkve, ostvarivala svoje geopolitičke interese – navodi se u pomenutoj kolumni i dodaje:

- Globalne imperijalističke pretenzije, posebno u zemljama bivšeg SSSR, koje Putin sprovodi uz pomoć Ruske pravoslavne crkve čuvajući “ruski svet”, identične su metodi “srpskog sveta” koju ovde primenjuje Vučić uz pomoć i saradnju Srpske pravoslavne crkve i patrijarha Porfirija. I “ruski”, pa onda i “srpski svet” temelje se na vizantijskoj “teologiji simfonije” u smislu da su svetovna i crkvena vlast prst i nokat, pa su u tom smislu i Ruska i Srpska pravoslavna crkva parapolitičke institucije u svrhu ekspanzionističkih i nacionalističkih apetita svojih svetovnih despota.

Sagovornici Kurira ocenjuju da su sve ovo nebuloze. Savo Štrbac iz Veritasa kaže da se u regionu u poslednje vreme takmiče ko će više izmisliti neke navodne pretenzije koje, po njima, sve idu iz Srbije i SPC.

- Ne čudi ni što su sada pred Ustavnim sudom Hrvatske zatražili izjašnjavnje o ustavnosti zakona o popisu stanovništva, jer je izostala rubrika “pripadnik Hrvatske pravoslavne crkve”. Ciljevi su im samo da odvoje Srbe od Srbije i SPC kako bi njima lakše vladali – kaže Štrbac.

Predsednik IO SNS Darko Glišić ocenjuje ovo kao – ustaška posla:

- Njih boli što ih Vučić pobeđuje na svim poljima i što će Srbija u godinama koje dolaze postati ekonomski jača od njih. To unosi nervozu u inače mržnjom prema Srbiji opijene Hrvate, pa onda pišu ovako idiotske kolumne koje kao da je pisao Zoran Milanović, a suflirao mu Milo nečastivi.

Činjenice

Poslednji napadi iz Hrvatske

- Zagovaranje ideje ponovnog stvaranja Hrvatske pravoslavne crkve, koja je postojala samo u ustaškoj NDH

- Zahtev za proterivanje SPC iz Hrvatske

- O predsedniku Vučiću u jednom danu objavljeno 120 tekstova

- Uporno prete da će uslovljavati Srbiju na putu ka EU

- Dogovorili se o naoružavanju Prištine

 

Milanović opet preti

Srbija možda ne bude deo EU

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović juče je ponovo zapretio Srbiji. Komentarišući reči premijerke Ane Brnabić da je neverovatna njegova izjava da je predsednik i hrvatskih državljana iz BiH, Milanović je rekao da ne sluša ni njene izjave ni “bilo kojeg junaka doba zlog u Srbiji”.

- Jedina osoba koja govori je predsednik Srbije, ostalo su njegovi portparoli. S njima nema smisla ulaziti u polemiku. Mi smo EU, a ne oni. Ako se budu tako ponašali, neće ni biti – rekao je Milanović.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.