D.I.C. Veritas

Kurir, 10.07.2022, ZA UBIJANJE SRBA U BIH JOŠ NIKO NIJE ODGOVARAO! Za zločine nad Bošnjacima je 50 ljudi dobilo više od 700 godina zatvora

Stradanje više od 3.000 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja do danas je nekažnjeno. S druge pak strane, za nedela nad bošnjačkim narodom izricane su i doživotne robije, podsećaju sagovornici Kurira

Za više od 3.000 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja, ubijenih i poginulih tokom rata u Bosni i Hercegovini (BiH) tokom devedesetih, još nema pravde!

Smetaju im i fotke

Ne samo da ne postoji niti jedna presuda protiv odgovornih već lokalnim vlastima smetaju čak i fotografije žrtava koje su porodice tokom vikenda postavile uz regionalni put Bratunac-Potočari kako bi ukazali da su i Srbi stradali u BiH, a ne samo Bošnjaci. Fotografije ubijenih Srba, objasnio je načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić, postavljene su da ih vide međunarodni predstavnici kada danas budu dolazili na komemoraciju stradalim Bošnjacima u Potočarima. Zbog ove akcije je reagovala čak i policija, koja je uklonila fotografije, ali su ih Srbi postavili na svoje ograde, gde su bezbedne jer se nalaze na privatnim posedima.

Ono što je takođe primetno jeste i činjenica da na obeležavanje godišnjice stradanja Bošnjaka iz godine u godinu dolazi veliki broj predstavnika velikih zapadnih sila, dok ih pak nema na komemoracijama srpskim žrtvama.

Porazna činjenica

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, navodi za Kurir da je porazno da su oslobođeni čak i oni koji su bili procesuirani za zločine nad Srbima.

- Za smrt Srba u BiH niko nije odgovarao, a govorimo o strašnom broju žrtava. I oni koji su bili procesuirani, poput komandanta snaga Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića, bili su oslobođeni. S druge strane, do sada su za bošnjačke žrtve izrečene kazne za oko 50 pojedinaca, više od 700 godina zatvora, četiri doživotne robije pred Hagom… Sudilo se čak i u Hrvatskoj dvojici pripadnika Škorpiona – navodi Štrbac.

Naglašava da od 3.267 srpskih žrtava gotovo polovina su civili.

- Ne samo da za njih nema sudske pravde već nema ni trunke empatije Bošnjaka. Primera radi, Majke Srebrenice krajnje ironično i bez imalo empatije govore o srpskim žrtvama, pa čak i o ovim postavljenim fotografijama, za koje su prokomentarisale: “Ne pomaže Srbima ništa, moraju priznati genocid.” To nije u redu, one smatraju da pravo na bol za izgubljenim sinovima pripada samo njima, te da moraju biti kažnjeni samo oni koji su krivi za smrt njihovih. Ja sam imao razumevanja za te Majke Srebrenice, ali smeta mi što smatraju da im pripada veće pravo na bol, dok s druge strane nemaju empatije za drugu majku – konstatuje Štrbac.

Kontrola suda

Advokat Branko Lukić, koji je godinama bio angažovan u Hagu, kaže za Kurir da za gonjenje odgovornih za srpske žrtve nema raspoloženja.

- Niko dosad nije odgovarao za srpske žrtve, jer mora neko da bude optužen, a tužilaštva u Hagu, Sarajevu, pa i Beogradu nisu bila raspoložena da bilo koga optuže. To je prvi nivo kontrole suda. Razumem zašto nije u Hagu, jer je taj sud ikebana, general Ratko Mladić je to govorio stalno, zvao ga je NATO komisija, i o tome se i radi. U Sarajevu pak znam da su neki tužioci bili i Srbi, a opet niko nije optužen za zločine nad Srbima… Niko očito nije raspoložen da se time bavi – kaže Lukić.

Danas komemoracija u Potočarima Ukopavanje 50 žrtava

U Memorijalnom centru Srebrenica Potočari danas se obeležava 27-godišnjica zločina nad Bošnjacima za koji su osuđeni pripadnici Vojske Republike Srpske, pre svega general Ratko Mladić. Ove godine u Potočarima biće sahranjeno 50 srebreničkih žrtava. Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić, koji je, kada je ubijen u leto 1995, imao 16 godina. Dolazak na komemoraciju najavio je veliki broj stranih predstavnika. Premijer Crne Gore Dritan Abazović najavio da će u Potočare doći brojna delegacija crnogorske vlade.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.