D.I.C. Veritas

Kurir, 15.11.2022, HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA “KO SU TI HRVATI PRAVOSLAVCI?” Štrbac: Zna se da je to tamo i dalje greh, ovo je kampanja na višem nivou! SVE PODSEĆA NA PAVELIĆA [Video]

Prema popisu stanovništva u Hrvatskoj, u proteklih deset godina smanjio se broj građana koji se izjašnjavaju kao pravoslavni vernici – 2011. bilo ih je 190.143 (4,4 odsto), a sada ih je 128.395 (3,2 odsto).

Smanjio se i broj onih koji su izjavili da im je srpski maternji jezik – ranije ih je bilo 52.879, a sada ih ima 45.004 stanovnika.

Oko 30.000 građana Hrvatske je sebe deklarisalo kao Hrvate-pravoslavce. Više nego inače, govori se o novoj Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi, koja je postojala u vreme Nezavisne Države Hrvatske osnovana 1942.godine, a osnovao je Ante Pavelić radi odvajanja od Srpske pravoslavne crkve koja se striktno vezivala za Srbe u Hrvatskoj.

Za Puls Srbije povodom ovih dešavanja svoje mišljenje dao je Savo Štrbac rođeni Benkovčanin, iz Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas”.

- Koji su to Hrvati koji su se potpisali kao pravoslavci, kada je još uvek greh biti Hrvat pravoslavac? Ovo izjašnjavanje vezivalo se striktno za Srbe. Ja ne znam. Ovo je kampanja na nekom višem nivou s ciljem da se osnuje hrvatska pravoslavna crkva sa istim ciljem kao i Pavelićeva onda.

- Cilj tadašnjeg odvajanja ‘42. godine bio je da se zna razlika između Hrvata i Srba, a zapravo su se oni sad opet među sobom sukobili. Ivo Matanović i Aleksandar Bugarin, izvesni Bonafacio, oni nakon svađe sad imaju svoje grupe sa znamenjima srpskog stilizovanog pravoslavnog krsta na šahovnici - izjavio je Štrbac i dodao da su na zahtev da ih registruju kao zajednicu bili odbijeni, uprkos brojki od 16.000 ljudi.

- Službeni podatak Hrvatske je da je oko 10.000 Srba bilo u Hrvatskoj vojsci u toku rata devedesetih, a današnji podatak je da pravoslavaca sada ima oko 12.000. Uvek je bilo najviše Srba ove veroispovesti, uključujući i ostale manjine koje su zanemarljive – izjavio je Štrbac navodeći da su izvori ovih podataka lako dostupni javnosti.

Kako se Makedonija izborila za autokefalnost, sve izgleda da i Hrvatska teži ka samostalnosti ove vrste radi potpunije slike verski tolerantne i neutralne države.

- Oni su prema svemu tolerantni osim prema Srbima i prema srpskoj veri! Otac Ive Matanovića bio je poznat ustaški oficir i on je ponosan na njega. Dakle očigledno je da sve leži na istim temeljima kao i onda u doba Pavelića – saopštio je Štrbac.

U knjizi “Krst na križu” autora Ratka Dmitrovića činjenično je objašnjena geneza viševekovne mržnje velikog dela Hrvata prema Srbima i preveravanje pravoslavnih Srba u katoličanstvo.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.