D.I.C. Veritas

Kurir, 28.03.2012, “Šokantno što je Ljimaj pušten”

Beograd — Predsednik Komisije Vlade za nestale Veljko Odalović kaže da će oslobađajuća presuda Fatmiru Ljimaju usporiti pronalaženje i rasvetljavanje sudbine nestalih.

“Ono što je važno – Klečka je jedno od mesta koje je izuzetno značajno za rasvetljavanje sudbine nestalih, kao i za procesuiranje odgovornih za ratne zločine”, rekao je Odalović novinarima u vladi, gde je govorio o rezultatima rada komisije na čijem je čelu.

On je podsetio da je po tragu koji je vodio iz Klečke nađeno 27 tela u 2005. godini, a zatim u Mališevu 13 tela, a prošle i pretprošle godine tela pet vojnika i dva policajca u Klečki.

“Očigledno je da je tamo bilo kidnapovanja i mnogo zločina i da su tamo bili logori”, rekao je predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica.

Prema njegovim rečima, svi putevi vode ka tome da je Ljimaj i jedna grupa oko njega bio odgovoran za to što se u Klečki dešavalo ponovivši da su “iz istrage protiv Ljimaja direktno pronađena tela tih vojnika i policajaca”.

“To je bilo šokantno saznanje – da čovek za kojeg je skoro nesporno utvrđeno da je za sve to odgovoran – bude pušten”, rekao je Odalović i dodao da je dobra vest da tužilac ponovo pokreće postupke.

On je naveo i da, ako se okonča ovaj proces time da se Ljimaj oslobodi odgovornosti, onda ne možemo očekivati mnogo ni od istrage o trgovini ljudskim organima, o Belaćevcu, pronalaženju žrtava u Livadskom jezeru…

Okružni sud u Prištini naredio je nedavno puštanje na slobodu Ljimaja i još devetorice pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, koji su optuženi za slučaj Klečka, nakon što je sudsko veće procenilo da su neprihvatljiva svedočenja o ovom slučaju izneta u izjavama i dnevnicima ključnog svedoka Agima Zogaja poznatog kao “svedok iks”.

Zogaj, čuvar u Klečki tokom 1999. godine, imao je status zaštićenog svedoka na suđenju. On je prošle godine pronađen obešen u parku u Duisburgu, u Nemačkoj, a njegovu smrt nemačke vlasti su službeno kvalifikovale kao samoubistvo.

Ljimaju je već suđeno za ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, ali je oslobođen svih optužbi u vezi sa umešanošću u zločine počinjene u logoru Lapušnik 1998. godine.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.