D.I.C. Veritas

Kurir, 31.05.2016., POČINJE SUĐENJE MILANU MARTIĆU: Ovaj put sude mu Hrvati zbog granatiranja Zagreba

Pred Županijskim sudom u Zagrebu danas treba da poćne suđenje u odsustvu bivšem ratnom vođi pobunjenih Srba Milanu Martiću, koji u Estoniji izdržava 35-godišnju kaznu zatvora zbog granatiranja Zagreba.

On je zajedno s bivšim komandantom vojske RSK Milanom Čeleketićem, koji živi u Vojvodini, optužen za raketiranje Karlovca i Jastrebarskog u maju 1995. godine, odnosno Čeleketić i za raketiranje Zagreba.

Obojica su nedostupna hrvatskom pravosuđu, pa će im se suditi u odsustvu, a suđenje vodi sudija Tomislav Juriša. Prema optužnici, njih Martić i Čeleketić odgovorni su za raketni napad na Zagreb, Jastrebarsko i Karlovac u kojem je u maju 1995. poginulo sedam civila, dok ih je 218 ranjeno. Budući da je Martić u Hagu osuđen zbog raketiranja Zagreba, njemu će se suditi samo za raketni napad na Karlovac i Jastrebarsko.

U napadu na Zagreb ubijeno je sedmoro civila, dok u napadima na Karlovac i Jastrebarsko nije bilo žrtava, ali je pričinjena velika materijalna šteta. Jedan od krunskih dokaza protiv Martića i Čeleketića su njihove izjave objavljene na televiziji, u kojima su rekli da su oni izdali naredbu za raketiranje i da će to učiniti ponovo.

Martićevo javno hvalisanje da je lićno naredio granatiranje Zagreba kao odmazdu za hrvatsku akciju “Bljesak” u zapadnoj Slavoniji bio je krunski dokaz i na suđenju u Hagu.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.