D.I.C. Veritas

Kurir TV, 27.04.2022, Savo Štrbac i Nebojša Damjanović o novim namerama Hrvatske da zabrani ćirilicu i onemogući školovanje srpske dece na maternjem jeziku [Video]

Istoričar Nebojša Damnjanović je otkrio malo poznate detalje zabrane ćirilice u školama i na javnim mestima u Vukovaru, a ikayao je i na to da je sa istorijskog aspekta potpuno suludo zabranjivati ćirilicu

Gradsko veće Vukovara, na predlog gradonačelnika Ivana Penave, ponovo je odbilo da srpskoj manjini dozvoli javnu upotrebu ćirilice.

Kako je prenela agencija Hina, Gradsko veće je većinom glasova odlučilo da se u Vukovaru još nisu stekli uslovi za primenu proširenih prava pripadnicima srpske manjine, koji podrazumeva javnu upotrebu ćirilice.

Gosti televizihe Kurir koji su govorili na ovu temu bili su Srđan Kolar, zamenik gradonačelnika Vukovara, Nebojša Damnjanović, istoričar i Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informativnog centra „Veritas“.

- Ova rasprava bila je 20. aprila u Saboru. Kod nas je ova rasprava došla u žižu javnosti malo kasnije. Srpkinja sa područja Negoslavaca, sa područja Vukovara, znači, je postavila to pitanje ministru prosvete zašto se upravo u školama ukidaju koji uče na srpskom jeziku zašto se ukidaju stručne škole, a deficitarne su. Hrvati odoše u Evropu zbog iste te struke, a u Hrvatsku se dovode stranci – rekao je Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informativnog centra “Veritas”.

Voditeljku jutarnjeg programa Redakcija Olju Lazarević zanimalo je da li je ukidanje ćirilice tačka na “i” onoga što je Ante Pavelić planirao dok je još bio u izgnanstvu u Italiji.

- Istorija 20. veka pogotovo govori da je ćirilica uvek bila objekat napada ekstremnih stuja iz latino-katoličkih struja, posebno hrvatske. To je jednom istoričaru pomalo i neobično, jer ćirilica je kao i glagoljica funkcionisala i na području gde je bilo Hrvata. Podsetimo se samo franjevaca u Bosni, oni su pisali ćirilicom. A bili su nosioci tog zapadnog duha. Postoji ta snažna struja i u Hrvatskoj, a to je ovde nepoznato, a ta struja je ćirilicu čak i prisvajala, predstavljala kao jednu od hrvatskih pisala. Srbi, nažalost, su slab faktor tamo. Setim se često svog prijatelja istoričara koji je govorio u nekom velikom gnevu “više volim ćirilicu, nego svog sinca jedinca” – rekao je Nebojša Damnjanović, istoričar.

Putem Vibera u program jutarnjeg programa Kurir televizije se uključio i Srđan Kolar, zamenik gradonačelnika Vukovara i predsednik SDSS-a u Vukovaru.

- Prošli su lokalni izbori i tenzije su se sada stišale. Sad je u jeku tema gde se pokušava ugasiti jedan deo obrazovanja na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, takozvani model A. Tenzije se dešavaju zbog toga i zbog nametanja Srbima da zaborave ko su i šta su, kao i da ne znaju o svojoj tradiciji i kulturi – Srđan Kolar, zamenik gradonačelnika Vukovara i predsednik SDSS-a u Vukovaru.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.