D.I.C. Veritas

KZNL.gov.rs, 17.04.2019, ODRŽAN DRUGI SASTANAK GRUPE ZA NESTALA LICA

Drugi sastanak Grupe za nestala lica (GNL), formirane u cilju sprovođenja aktivnosti predviđenih Okvirnim planom za rešavanje pitanja nestalih lica iz sukoba na području bivše Jugoslavije, održan je 17. aprila 2019. godine, u Zagrebu, u organizaciji Međunarodne komisije za nestala lica (MKNL).

Na sastanku GNL prisustvovali su rukovodioci nadležnih tela za traženje nestalih lica Republike Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i tzv. Kosova. Sastanku je prisustvovala i predstavnica Ministarstva spoljnih poslova i poslova Komonvelta Vlade Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Severne Irske koja je u svom obraćanju pozdravila postignuti napredak i izrazila dalju podršku u procesu rešavanja pitanja nestalih lica.

Na sastanku su usaglašeni naredni koraci u cilju javnog objavljivanja baze podataka aktivnih slučajeva nestalih lica na teritoriji bivše Jugoslavije i predložene su lokacije mogućih grobnica koje bi bile predmet zajedničkog rada, u narednom periodu.

Drugi sastanak GNL je održan, u susret predstojećem samitu zemalja Berlinskog procesa, koji će se održati u Poznanu početkom jula 2019. godine u Poljskoj, u cilju utvrđivanja postignutih rezultata, kako bi se pripremio izveštaj o aktivnostima u traženju nestalih lica u regionu. Razgovarano je i o drugim aktivnostima od značaja za proces traženja nestalih lica.

Ovom prilikom, MKNL je ocenio saradnju predstavnika nadležnih domaćih institucija uspešnom, istakavši da je poverenje među njima ključno za rešavanje oko 12.000 nestalih lica u regionu, kao i da sve strane zajedno rade na ubrzanju procesa.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.