D.I.C. Veritas

Медија центар Одбрана, 28.06.2022, Промоција књиге о процесуирању ратних злочина почињених током рата у Хрватској [Фото]

Књига „Процесуирање ратних злочина почињених током рата у Хрватској 1991- 1995 -  Преглед и анализа”, најављена као „круна тридесетогодишњег рада“ Документарно информационог центра „Веритас”, представљена је данас у Свечаној сали Дома Војске Србије.

На промоцији капиталног издања, које потписују Саво Штрбац и његови сарадници из удружења, чуло се да књига обилује именима људи, топонимима, описима догађаја и другим важним подацима, а веома је значајна јер прати све промене у надлежности правосудних институција, нарочито у Хрватској, где се највећи број поступака за ратне злочине и водио.

На промоцији су говорили историчари др Милан Гулић и мр Жељко Вујадиновић, адвокат Душан Братић, и аутор Саво Штрбац.

Фотографије: Медија центар Одбрана

Рецезент издања др Милан Гулић истакао је да је реч о публикацији која је недостајала српској и међународној јавности, и коју је „могао и морао да објави управо ДИЦ „Веритас“, јер „не постоји нико ко је овој теми посветио више времена и труда од Саве Штрпца и његових сарадника из Београда и Бањалуке“.

– Хрватски правосудни органи, свесно или несвесно, обавили су задатак продуженог етничког чишћења и помогли да се ионако спори и недовољни повратак Срба још више отежа, како би што пре и сасвим утихнуо. О томе сведоче лоше написане оптужнице, оптуживање људи са прилично непоузданим доказима и још непоузданијим сведоцима и хапшење људи после више неометаних прелазака државне границе и долазака у родни крај. Таквим поступцима стварао се утисак да ниједан мушкарац, који је у време рата био војно способан, није сигуран и не може спокојно да долази у завичај предака, ма колико је сигуран у своју ратну исправност.

Наравно, немамо намеру да споримо почињене ратне злочине, нити њихову тежину, као што немамо намеру ни да порекнемо случајеве у којима је кривица без сваке сумње доказана, рекао је др Гулић и закључио да управо због тога књига има изузетан значај, у првом реду за историчаре и правнике, а затим и за породице које су прошле кроз нове патње и страдања, када су се њихови најближи нашли на оптуженичкој клупи или на разноразним потражним листама.

Адвокат Душан Братић нагласио је да књига Саве Штрпца даје основе за даља истраживања ове теме и обезбеђује услове држави за стварања стратегија за супростављању фалсификовању историје.

– У Републици Хрватској судски поступци излазе изван оквира њихове замишљене сврхе и прелазе на правно-политички терен, чиме се рат наставља неоружаним средствима. Ови поступци се јављају као својеврсни нови облик гоњења непријатеља након престанка оружане борбе. Подухват Саве Штрпца, који је прикупио све ове податке, има велики национални значај и такав статус му треба и придати.

Рецезент мр Жељко Вујадиновић истакао је да је руководилац ДИЦ „Веритас“, некадашњи судија и адвокат Саво Штрбац, са својим сарадницима, учинио јединствени подухват у досадашњем проучавању рата на простору бивше СФРЈ.

– На основу материјала сачинио је сиже пресуда за ратне злочине током рата у Хрватској 1991-1995. године. Судски предмети груписани су по регијама, а обухваћени су и догађаји у БиХ, Црној Гори и Србији у којима су хрватске оружане снаге биле актер злочина или је над њима почињен злочин. Осим основних података о оптужници, природи кривичног дела и судском епилогу, презентовани су и подаци о оптуженима и жртвама. Уочљиво је да огромну већину процесуираних чине припадници ЈНА, Територијалне одбране, Српске војске Крајине и српских добровољачких јединица, а пред Хашким трибуналом – припадници највишег политичког и војног руководства Србије и Савезне Републике Југославије. У знатно мањој мери процесуирани су припадници хрватских оружаних снага. Такође, несразмерност је уочљива и  у висини изречених касни, рекао је мр Вујадиновић и закључио:

– Темељна хеуристичка подлога и минуциозна анализа процесуирања ратних злочина почињених у Републици Хрватској 1991–1995, као и анализа правног карактера различитих кривичних дела, чине ову књигу незаобилазним приручником за сваког истраживача ратних збивања на тој територији, па и на простору бивше СФРЈ.

Аутор књиге Саво Штрбац нагласио је да Хрватска није никада јавно објавила имена свих процесуираних особа за ратне злочине, као ни оних против којих је истрага обустављена или је након оптужења поступак обустављен, нити оних против којих је оптужба одбијена или су ослобођени оптужбе. Такође не знамо имена правоснажно осуђених за које је Државно одвјетништво Републике Хрватске затражило обнову поступака и против којих је, након дозвољене обнове, без њиховог знања и учешћа у поступку дошло до одбијања оптужбе или до обуставе поступка. Имајући у виду очигледну манипулацију са хрватске стране са бројем процесуираних, и изузетно велики интереса Срба из Хрватске и бивше РСК као и бивших припадника ЈНА за ову проблематику – „Веритас“ се одлучио, на основу годинама прикупљених информација и података, да објави што потпунији списак процесуираних особа за ратне злочине пред хрватским правосудним органима, укључујући и припаднике других страна у ратном сукобу без обзира на исход поступка.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.