D.I.C. Veritas

Ministarstvo hrvatskih branitelja, 14.10.2019. – Identificirani posmrtni ostaci nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu

U ponedjeljak, 14. listopada 2019., na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu identificirani su posmrtni ostaci 11 osoba nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu

Na završnu identifikaciju pozvane su obitelji 14 osoba čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA. Identifikaciji se odazvalo 11 pozvanih obitelji, koje su prihvatile nalaze identifikacije te su tako završno identificirani posmrtni ostaci 11 osoba stradalih 1995. godine koji su ekshumirani iz asanacijskih i pojedinačnih grobnica s područja Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Brodsko–posavske i Ličko-senjske županije. 

Završnoj identifikaciji nazočio je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja nadležan za Upravu za zatočene i nestale Stjepan Sučić, koji je izrazio sućut obiteljima svih identificiranih osoba. Pomoćnik ministra Sučić i ovom je prilikom istaknuo predanost nadležnih tijela Republike Hrvatske, predvođenih Upravom za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, u rješavanju ovoga prioritetnog humanitarnog pitanja.

Također, naglasio je kako se Ministarstvo hrvatskih branitelja sustavno i na jednak način bavi rasvjetljavanjem sudbine svih nestalih državljana Republike Hrvatske.

Naposljetku, pomoćnik ministra uputio je apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Upravom za zatočene i nestale.

Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja još traga za 1.477 nestalih osoba te posmrtnim ostacima 403 smrtno stradale osobe, što ukupno čini 1.880 neriješenih slučajeva iz Domovinskoga rata.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.