D.I.C. Veritas

Митрополија.com, 05.08.2021, Бањалука: Обиљежавање 26 година од страдања Срба у хрватској војној акцији “Олуја”

Служењем парастоса у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, у Републици Српској је почело обиљежавање 26 година од страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције “Олуја”.

Након парастоса, представници Документационо-информационог центра “Веритас” су на Пердувовом гробљу у Бањалуци положили цвијеће на споменик страдалим Крајишницима на Динари.

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац је подсјетио, обраћајући се окупљенима, да је споменик на Пердувовом гробљу подигнут у знак сјећања на деветоро убијених Крајишника. Њих су 26. јула 1995. године заробили припадници Хрватске војске и Хрватског вијећа одбране, те да су скелети шесторо Срба извучени из вртаче на Динари 11. новембра 1998. године, док су три скелета ексхумирана из масовне гробнице у селу Камен код Гламоча у априлу 1996. године. Њихови посмртни остаци сахрањени су у заједничку гробницу 5. децембра 1998. године на Пердувовом гробљу.

Штрбац је поручио данас да је неопходно гајити културу сјећања на страдање српског народа у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције “Олуја” да се сличне грешке не би поновиле.

– У прошлости смо заборављали сличне догађаје, па су нам се понављали. Ако гајимо културу сјећања и уколико сваки појединац да свој допринос да се не заборави шта нам се десило, претпостављам да нам се у будућности не могу догодити грешке које смо чинили до сада – рекао је Штрбац новинарима у Бањалуци.

Штрбац, који је у Храму Христа Спаситеља присуствовао парастосу за страдале Србе у акцији “Олуја”, истакао је да се подаци о погинулим и несталима мијењају из године у годину.

– Још трају истраживања и број о страдалим лицима још није коначан. Тако да сада на списку имамо пет жртава више него прошле године – рекао је Штрбац.

Према његовим ријечима, на списку “Веритаса”, закључно са јучерашњим даном, је 1.877 погинулих и несталих, од којих је 65 одсто цивила.

– Међу њима је и 25 одсто жена, и то су проценти који су много већи него иначе у цијелом рату када се узму подаци било које стране која је у њему учествовала. Од те бројке још тражимо 692 лица, али имамо и 336 ексхумираних посмртних остатака који нису идентификовани – навео је Штрбац.

Он је изразио незадовољство и што су за злочине у овој акцији до сада правоснажно осуђена само два лица.

Штрбац је подсјетио и на план и жељу Туђмана са почетка деведесетих година прошлог вијека да проценат српског становништва сведе на највише три одсто у укупној популацији.

– На попису 2011. године Срба у Хрватској било је 4,26 одсто, а сва је прилика да ће на наредном попису бити остварена та њихова пројекција, те са зебњом очекујемо овогодишњи – рекао је Штрбац.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину – територију формално под заштитом мировних снага УН, начинивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.