D.I.C. Veritas

РТРС, 05.08.2021, Бањалука: Обиљежавање 26 година од страдања Срба у хрватској војној акцији “Олуја” [Фото / Видео Ажурирано]

Представници Документационо-информационог центра “Веритас” данас су на Пердувовом гробљу у Бањалуци положили цвијеће на споменик страдалим Крајишницима на Динари, а у оквиру обиљежавања страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције “Олуја”.

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац подсјетио је, обраћајући се окупљенима, да је споменик на Пердувовом гробљу подигнут у знак сјећања на деветорицу убијених Крајишника.

Штрбац је навео да су их 26. јула 1995. године заробили припадници Хрватске војске и Хрватског вијећа одбране, те да су скелети шесторице Срба извучени из вртаче на Динари 11. новембра 1998. године, док су три скелета ексхумирана из масовне гробнице у селу Камен код Гламоча у априлу 1996. године.

Њихови посмртни остаци сахрањени су у заједничку гробницу 5. децембра 1998. године на Пердувовом гробљу.

Полагању цвијећа претходио је парастос служен у Храму Христа Спаситеља за страдале Србе у “Олуји”.

Сутра ће у Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду у 10.00 часова бити служен парастос страдалим Србима, у 10.45 часова са моста спаса биће спуштени вијенци у ријеку Уну, а у 11.45 часова код Спомен крста у Сводни планиран је помен и полагање вијенаца.

У суботу, 7. августа, у мјесту Јањиле, на Петровачкој цести гдје је хрватска авијација бомбардовала избјегличке колоне, у 11.00 часова биће служен парастос и положени вијенци на спомен-крст, а у 12.00 часова организована посјета Спомен-соби у Дринићу.

Организатор обиљежавања је Веритас у сарадњи са локалним заједницама и Српском православном црквом.

У акцији “Олуја” у августу 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба, а њих око 2.000 је погинуло и нестало.

 

Видети и: Штрбац: Гајити културу сјећања да се грешке не би поновиле

Положено цвијеће на споменик страдалим Крајишницима на Динари

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.