D.I.C. Veritas

Mondo.ba, 30.06.2018, Bivši oficir VRS uhapšen u Hrvatskoj

Hrvatska policija zaustavila autobuse koji su krenuli na komemoraciju na Jadovno i privela Danu Lukajića iz Banjaluke.

Hrvatska policija uhapsila je danas Danu Lukajića iz Banjaluke, člana Udruženja “Јadovno 1941”, koji je putovao na obilježavanje Dana sjećanja na Јadovno i 77 godina od stradanja više od 40.000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Јadovno-Pag, potvrđeno je Srni u ovom udruženju.

Јedan od putnika u autobusu ispričao je kako nije bilo nikakvih problema prilikom prelaska granice sa Hrvatskom, već da su hrvatski policajci u Ličkom Petrovom selu priveli Lukajića i još jedno lice, vjerovatno, po dojavi granične policije zbog dodatne kontrole.

On je rekao da je lice, koje je privedeno sa Lukajićem, poslije kratke provjere vraćeno u autobus, dok je Lukajić zadržan.

Predsjednik Udruženja “Јadovno 1941” Dušan Bastašić izrazio je negodovanje zbog ovog incidenta, jer je to bio razlog i zašto je više od jednog časa kasnilo obilježavanje Dana sjećanja na Јadovno.

Negodovanje zbog hapšenja Lukajića izrazili su i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, te izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, prenosi RTRS.

Hrvatska policija i ranijih godina pravila probleme putnicima koji su išli na komemoraciju, pretresima i oduzimanjem zastava i majica sa srpskim nacionalnim obilježjima.

Iz Policijske uprave ličko-senjske su nas uputili da se za informacije o ovom događaju obratimo službi za odnose s javnošću MUP-a Hrvatske, gdje se niko nije javljao na telefon.

Jadovno – Dani sjećanja

Kod Šaranove jame na Velebitu danas je služen pomen za više od 40.000 Srba i Jevreja koji su ubijeni u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag za vrijeme Nezavnisne Države Hrvatske, te osveštan Časni krst.

Vijence kod Spomen-obilježja nad Šaranovom jamom položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, članovi Udruženja “Jadovno 1941” iz Banjaluke i Beograda, te predstavnici Srpskog udruženja za odbranu ćirilice “Dobrica Erić”.

Parastos su služili sveštenici Eparhije gornjokarlovačke.

Delegacija građana i Udruženja “Jadovno 1941” posjetiće i mjesto nekadašnjeg sabirnog logora Jadovno u Čačića Dolcu, gdje će biti postavljen Časni krst i služen pomen.

U blizini nekadašnjeg sabirnog logora nalazi se devastirani spomenik podignut na betonskoj ploči, pokrivenoj jami u kojoj i danas leže mošti žrtava.

Učesnici molitvenog okupljanja obići će zatim Časni krst u Čačića Dolcu koji je podignut 2012. godine, te Crkvu Svetog Petra i Pavla u krugu Memorijalnog centra “Nikola Tesla” u Smiljanu kod Gospića.

Uz samu crkvu nalazi se neoznačena masovna grobnica sa posmrtnim ostacima više od 550 Srba iz Smiljana i okoline pobijenih tokom Drugog svjetskog rata.

Učesnici molitvenog okupljanja posjetiće selo Medak i Manastir Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, gdje će biti priređen ručak, nakon čega je predviđen povratak kući.

Dan sjećanja na Jadovno uvršten je u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Udruženje “Jadovno 1941” iz Banjaluke je organizator molitvenog okupljanja sa blagoslovom NJegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

U kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno–Pag u Drugom svjetskom ratu za 132 dana pobijeno je najmanje 40.123 ljudi. U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.