D.I.C. Veritas

Mondo, Beta, 20.06.2015., Hrvati će tražiti Đukića čim skupe sve papire

Hrvatska će Crnoj Gori uputiti molbu za izručenje generala Borislava Đukića čim od nadležnih sudova primi potrebnu dokumentaciju, saopšteno je u Zagrebu.

Pošto je Ministarstvo pravosuđa Hrvatske obavešteno da je Đukić uhapšen, od nadležnog suda i tužilaštva u Splitu tražena je potrebna dokumentacija radi sastavljanja molbe za izručenje, u skladu s ugovorom Hrvatske i Crne Gore o izručenju i sa Evropskom konvencijom o izručenju.

Pošto primi potrebnu dokumentaciju, Ministarstvo pravosuđa Hrvatske uputiće Ministarstvu pravde Crne Gore molbu za izručenje Borislava Đukića nadležnim pravosudnim telima Hrvatske“, objavilo je Ministarstvo pravosuđa.

Crnogorsko Ministarstvo pravde saopštilo je danas da još nije primilo zahtev Hrvatske za izručenje generala bivše JNA koji je uhapšen u Crnoj Gori po poternici Hrvatske.

Đukić je bio zapovednik 21. brigade 9. kninskog korpusa JNA, a u Hrvatskoj je optužen za rušenje brane Peruča na Cetini.

Istom optužnicom, podignutom 1995, obuhvaćen je i zapovednik 9. kninskog postupka JNA Ratko Mladić, zapovednik “Vojske Krajine” Mile Novaković i zapovednik svih pograničnih jednice “Krajinske milicije” Milan Korica.

Rušenjem brane Peruča ; je naneta velika materijalna šteta i ugroženo više od 50.000 stanovnika Sinja, Trilja i Omiša. Potpuno potapanje brane sprečili su radnici Hrvatske elektroprivrede.

Postupak se vodi pred Županijskim sudom u Splitu.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.