D.I.C. Veritas

N1, 06.06.2019, Veštak na suđenju Glavašu za ubistva Srba: Žrtvu terali da pije kiselinu

Pred većem zagrebačkog Županijskog suda, na suđenju Branimiru Glavašu i drugim optuženima za zlostavljanja, mučenja i ubistva osječkih Srba, svedočio je pukovnik Ivan Grujić, bivši predsednik Povereništva za zatočene i nestale Vlade RH, kao i David Majer, sudski medicinski veštak, koji je govorio o načinu na koji su žrtve ubijene.

Obdukcijom je utvrđeno da je uzrok smrti Čedomira Vučkovića konzumacija sumporne kiseline, rekao je David Majer, sudsko medicinski veštak svedočeći protiv Branimira Glavaša i drugih optuženih za ratne zločine na srpskim civilima u Osijeku.

“Na Vučkovićevom telu tokom obdukcije registrovane su dve prostrelne rane. Jedan metak pogodio ga je u levi dio stomaka, a drugi u desnu podlakticu, bliže laktu. One predstavljaju teške telesne povrede”, rekao je veštak Majer, prenosi Jutarnji list.

Podsećamo, Vučković je 31. avgusta 1991. dovezen u dvorište zgrade Sekretarijata narodne odbrane u Osijeku. Zatvorili su ga u garažu, a prema svedočenju Krunoslava Fehira, Zoran Brekalo ga je naterao da pije kiselinu iz akumulatora. Nedugo nakon toga probio je vrata garaže te je Fehir u njega ispalio pet do šest hitaca. Pogodio ga je dva puta.

Na ročištu u ponedeljak svedočio je nekadašnji “krunski svedok”, protiv Glavaša, Krunoslav Fehir. Danas je “obični svedok” u slučajevima “garaža”, “selotejp” i ubistva Čedomira Vučkovića u avgustu 1991. godine.

Vrhovni sud odbio je Glavašev predlog da se Fehirov iskaz kao svedoka izdvoji iz spisa kao nezakonit. Potom je Glavaš 30. i 31. maja 2019. podneo kaznenu prijavu protiv Fehira. Naveo je kako on treba imati status optuženog za isto kazneno delo jer ga više ne štite odredbe koje je imao kao krunski svedok.

Novo suđenje u slučajevima “garaža” i “selotejp” zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom januara ukinuo odluku vanraspravnog veća zagrebačkog Županijskog suda iz marta prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka drugim optuženima.

O prošlonedeljnom podnošenju kaznene prijave protiv Fehira Glavaševi advokati u ponedeljak su na zagrebačkom Županijskom sudu obavestili sudsko veće pod predsedavanjem sudije Tanje Pavelin.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.