D.I.C. Veritas

N1, 16. 06. 2023, Komisija za nestala lica: Predati posmrtni ostaci pripadnika JNA stradalog 1992

Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije je Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine predala posmrtne ostatke jednog lica, na graničnom prelazu Sremska Rača – Bosanska Rača.

Radi se o pripadniku bivše JNA stradalog 2. maja 1992. godine, prilikom povlačenja kolone vozila JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Posmrtni ostaci ovog lica su nakon prijema 13. maja 1992. godine i izvršene obdukcije na VMA u Beogradu sahranjeni na groblju Lešće u Beogradu kao NN lice. Nakon ekshumacija na ovom groblju, radi uzimanja referentnih uzoraka za DNK analizu 2004. godine, posmrtni ostaci su preliminarno identifikovani na osnovu DNK izveštaja Međunarodne komisije za nestala lica, navodi se u saopštenju Komisije za nestala lica.

Konačna identifikacija ovog lica obaviće se u organizaciji Instituta za nestale osobe i saradnji sa nadležnim organima BiH u prisustvu članova porodice, a nakon toga posmrtni ostaci će biti predati porodici radi sahrane.

Ovo je još jedan utvrđen identitet žrtve proteklog rata na prostoru bivše SFRJ nakon više od 30 godina, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

Jedna od najtežih posledica oružanih sukoba na prostoru bivše SFRJ i AP KiM je veliki broj lica koja se vode kao nestala. U službenim evidencijama Komisije u BiH još uvek se vodi kao nestalo 218 lica.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.