D.I.C. Veritas

N1, 23.10.2020, Komisije za nestale Srbije i Hrvatske: Ubrzati procese ekshumacija

U Beogradu je održan sastanak komisija za nestala lica vlada Srbije i Hrvatske uz prisustvo predstavnika međunarodnih organizacija koje se bave ovom temom.

Rešavanje problema nestalih lica pojačaće se kroz saradnju nadležnih tela Republike Srbije i Republike Hrvatske u skladu sa potpisanim Sporazumom i Protokolom o saradnji u traženju lica, koja se vode kao nestala u oružanim sukobima na prostoru bivše SFRJ, u periodu od 1991. do 1995. godine, saopšteno je nakon sastanka.

Planirano je sprovođenje zajedničkih izviđanja mesta mogućih grobnica, ubrzanje procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka žrtava na teritoriji obe države, razmena raspoloživih informacija i ujednačavanje evidencija od značaja za rešavanje slučajeva nestalih lica.

Stjepan Sučević iz hrvatske komisije kaže da su prošle godine doneli prvi put zakon o nestalim osobama, iz kog proizilaze tri pravilnika – pravilnik o vođenju evidencija nestalih, pravilnih o vođenju evidencija svih do sada identifikovanih i pravilnik o nagrađivanju u vezi sa otkupom informacija i dokumenata koji mogu pomoći u rešavanju sudbine nestalih soba. Doda je da je prema njihovoj evidenciji 1869 nestalih.

Veljko Odalović navodi da je najveći broj nestanaka posledica zločina. Podržavamo zahteve porodica da se oni koji su počinioci sankcionišu što je posao drugih organa – tužilaštva i sudova, naveo je.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.