D.I.C. Veritas

Politika, N1, Beta, 01.07.2018, Danetu Lukajiću određen pritvor od 30 dana

Županijski sud u Zagrebu odredio je pritvor do 30 dana pukovniku u penziji Vojske Republike Srpske Danetu Lukajiću zbog opasnosti od bekstva, saopštio je Dokumentaciono informativni centar Veritas.

Lukajić je uhapšen u subotu zbog sumnje da je počinio ratne zločine, dok je putovao na obeležavanje Dana sećanja na Jadovno.

Kako je saopštio Veritas, Lukajić se tereti zbog postojanja osnovane sumnje da je od 8. do 16. septembra 1992. u logoru ratnih zarobljenika Manjača pored Banjaluke, kao kapetan I klase VRS i vođa operativnog tima Organa bezbednosti zaduženog između ostalog za prikupljanje obaveštajnih podataka od ratnih zarobljenika, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Sumnjiči se da je prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HOS-a kao i drugih za sada nepoznatih zarobljenika, u više navrata naredio podređenim pripadnicima VRS da zlostavljaju ratne zarobljenike.

Veritas podseća da je Lukajićevo hapšenje izazvalo bujicu reakcija zvaničnika i strukovnih udruženja u Republici Srpskoj i regionu, koji su ukazivali da je on državljanin Bosne i Hercegovine i da su zločini počinjeni na tlu te države, zbog čega se ne može procesuirati u Hrvatskoj.

Iz Veritasa su ocenili da je u pitanju isti princip po kojem Hrvatska traži da Srbija iz svog zakonodavstva izbaci regionalnu nadležnost u suđenjima za ratne zločine počinjene na području bivše SFRJ kako ne bi mogla da sudi pripadnicima njene vojske za zločine počinjene na području Hrvatske.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.