D.I.C. Veritas

N1, Beta, 15.07.2018, Vučić: Komemoracija na godišnjicu Oluje u Bačkoj Palanci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija i Republika Srpska ove godine, 4. avgusta u Bačkoj Palanci obeležiti godišnjicu operacije Oluja i progona Srba iz Hrvatske.

“Svake godine biramo drugo mesto. Uvek su to mesta koja su raširenih ruku uz veliko gostoprimstvo i tugu dočekale srpski narod koji je proteran sa svojih ognjišta”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Predsednik Republike Srpske rekao je da će oni nastaviti da sa Srbijom obeležavaju sve važne datume.

“Mi to doživljavamo kao pitanje našeg integriteta”, rekao je Dodik.

Prema podacima srpskog Komesarijata za izbeglice, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” proterano je 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vodi se kao nestalo.

Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Akcija “Oluja” je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ u sukobima 1990-ih.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.