D.I.C. Veritas

N1.bh, Fena, 21.07.2021, U Hrvatskoj uhapšen Pero Vincetić osumnjičen za ratne zločine na području Orašja

Na području Hrvatske uhapšen je Pero Vincetić takozvani “Konj”, koji se tereti za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, počinjena nad civilnim žrtavama na području Orašja 1992. i 1993. godine.

Uhapšen je na području Osiječko-baranjske županije, koristi se i identitetom Marco Vidovic, a radi se o predmetu realiziranom u okviru regionalne suradnje u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, u kojoj je potrporu dao i tužitelj pri MRMKS, Serge Brammertz, saopštilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

U okviru regionalne suradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina, iz Tužiteljstva BiH su sukladno Protokolu o suradnji, kolegama u DORH, ranije predati dokazi za kazneno gonjenje navedenog osumnjičenog koji je duže vrijeme nedostupan pravosuđu BiH i prema operativnim podacima, nalazi se na području Hrvatske.

Protiv Pere Vincetića, nekadašnjeg pripadnika HVO, u Tužiteljstvu BiH podignuta je optužnica kojom se tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području općine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjenje nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu, tijekom 1992. i 1993. godine.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, u okviru regionalne suradnje u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, zajedno sa partnerskim institucijama poduzima aktivnosti kako bi se spriječilo da ratni zločini ostanu nekažnjeni zbog nedostupnosti osumnjičenih i optuženih osoba.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.