D.I.C. Veritas

N1, Hina, 23.08.2019, Grabar Kitarović: Osuđujem velikosrpski totalitarizam i agresiju na Hrvatsku

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u Gračanima da osuđuje nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški, jednopartijsku strahovladu, i velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku.

Povodom  Evropskog dana sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, u crkvi Svetog Mihaela u Gračanima održana je misa, poslednji ispraćaj i sahrana posmrtnih ostataka 294 osobe ekshumirane na području Gračana, koje su ubijene na samom kraju Drugog svetskog rata ili u posleratnom razdoblju.

Grabar Kitarović je istakla da 23. avgust nije nimalo slučajno odabran kao Evropski dan sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

“Dan je to kada je pre tačno 80 godina ugovoren zloglasni pakt Ribentrop-Molotov, koji je nakon svega nekoliko dana zaživeo na najkrvaviji mogući način, a potpisnicima zajamčio ostvarivanje imperijalnih ciljeva”, naglasila je Grabar Kitarović, ističući da se rat u Hrvatskoj završio, ali je jednu neslobodu zamenila je druga.

“Dok su u demokratskom svetu fašizam, nacizam i njima srodni režimi moralno i politički osuđeni, stratišta i grobišta njihovih žrtava obeležena, a mnogi krivci osuđeni, komunizam se u Hrvatskoj bez prave i potpune osude prokrijumčario u demokratiju skrivajući se pod krinkom antifašizma, pogešno shvaćenog pomirenja ili čak opravdanja osvete (…) Zato na ovom mestu jasno osuđujem nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški, njihove zločine nad civilima, logore, zatvore, pljačku imovine, represiju nad mišlju i riečju, te jednopartijsku strahovladu. Zato na ovom mestu jasno osuđujem velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku, totalitarni čin koji je ostavio najsvežije rane na hrvatskom tkivu. Zato mi moja dužnost prema hrvatskoj državi i hrvatskom društvu nalaže danas reći ‘Nikad više'”, rekla je Grabar Kitarović.

Izjava hrvatske predsednice usledila je samo nekoliko dana pošto je nedeljni Nacional objavio navodni sadržaj nekoliko mejlova za koje tvrdi da ih je Grabar Kitarović poslala tadašnjem savetniku Mati Radeljiću, a među njima je i onaj u kome piše da je molba predsednika Srbije Aleksandra Vučića da više ne koristi izraz “velikosrpska agresija”.

Vučić je potom potvrdio da je od hrvatske predsednike tražio da hrvatski zvaničnici ne govore o velikosrpskoj agresiji “pošto to nema smisla”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković te navode je, međutim, ocenio kao pretkampanju za predsedničke izbore, i pokušaj političkih protivnika da “podmetnu” predsednici Grabar Kitarović.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.