D.I.C. Veritas

N1, Hina, SRNA, 28.03.2020, Kapetan Dragan pušten iz zatvora i proteran iz Hrvatske, u Srbiji u karantinu

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, pušten je u subotu rano ujutru iz zatvora u Lepoglavi gde je služio kaznu zbog počinjenog ratnog zločina. On je posle puštanja proteran iz Hrvatske, a po dolasku u Srbiju biće smešten u karantin kao i ostali naši državljani koji dolaze iz inostranstva.

Vasiljkovića su u Lepoglavi u ranim jutarnji satima preuzeli policajci koji su ga prebaciti do graničnog prelaza Bajakovo gde je posle devet sati proteran iz Hrvatske na osnovu rešenja o zabrani ulaska i boravka na području Evropskog ekonomskog prostora u trajanju od 20 godina, javlja Hina.

U hrvatskom Ministarstvu pravosuđa potvrdili su da je Vasiljković pušten pošto je odslužio zatvorsku kaznu.

Srna prenosi da će Vasiljković u Srbiji biti obuhvaćen merama, kao i svi ostali srpski državljani koji se vraćaju iz inostranstva.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je za Srnu da su ga zvali brojni Vasiljkovićevi prijataelji interesujući se o dolasku u želji da mu organizuju doček, ali da je to u ovim okolnostima neizvodljivo.

“Sudbina se poigrala s njim da nakon zatvora u Australiji i Hrvatskoj mora ponovo u jednu vrstu izolacije, bez slobode kretanja. Ne znam nikoga u Hrvatskoj, ni od Srba, ni od Hrvata, da je odslužio celu kaznu. On je izdržao 13,5 godina koliko mu je i presuđeno. Nije imao sreću da izađe nakon dve trećine i sada opet ide u izolaciju i to je potpuno izvesno. Ne znamo gde će i koliko dana će to biti. Verovatno do 28 dana”, rekao je Štrbac.

Vasiljković je pravosnažno osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnog zločina u Kninu i Glini tokom rata. Na suđenju je dokazano da je kao zapovednik Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Isto tako je i tokom jula 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tokom te akcije ubijeni su i ranjeni civili, od kojih je jedan bio strani novinar.

Zbog nedostatka dokaza pred splitskom sudom oslobođen je optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u januaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.