D.I.C. Veritas

N1 Hrvatska, 22.03.2019, Kovač: Kad je riječ o Bleiburgu, mi možemo proglasiti nacionalni dan žalosti

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, HDZ-ov zastupnik Miro Kovač, komentirao je zabranu mise na Bleiburgu i izjavu austrijskog kardinala Christopha Schönborna da je Bleiburg za austrijsku državu fašistički skup, a za Hrvatsku povijest predaka.

“Nisam detaljno pratio što je točno kardinal izjavio. On govori za Crkvu u Austriji, ne državi. U Austriji imamo vladu sastavljenu od pučke stranke i slobodarske stranke. Vlada je bila na udaru krugova u zemlji i svijetu, moj je dojam da se to mora staviti u kontekst kad govorimo o odluci koruške Biskupije…. To je austrijski kontekst u prvom redu koji treba prihvatiti jer je Bleiburg na području Austrije. Na nama je u Hrvatskoj, na Crkvi, Vladi i Saboru, da kolegama pojasnimo da to nije okupljanje fašista, nacista i neonacista, nego da je to odavanje počasti onima koji su tamo ubijeni i za koje je donesena odluka, da se smiju pobiti bez ikakvoga suda. Osobno smatram da pored same komemoracije u Bleiburgu u Hrvatskoj napravimo ozbiljniji iskorak po pitanju kulture sjećanja. Da se dogovorimo kako važne datume obilježiti”, rekao je Miro Kovač.

“Kad je riječ o Bleiburškoj tragediji, možemo proglasiti nacionalni dan žalosti, obilježiti ga adekvatno i u Saboru, to može biti dopuna komemoraciji u Bleiburgu”, kaže.

Kovač je još jednom istaknuo svoj stav da zabranu mise treba staviti u austrijski kontekst i da je vlada pod pritiscima, ali da zbog prijepora u austrijskom društvu ne smije ispaštati hrvatski narod.

Rekao je da treba suzbijati pojavljivanje ustaških simbola, a na pitanje zašto onda Hrvatska ne propiše novčane kazne za te simbole i pozdrav ZDS, koji je jedan od razloga dviju kolona u Jasenovcu, Kovač je poručio: “Kad je riječ o veličanju nacizma, fašizma, totalitarizma pa i komunizma i zločina koji su počinjeni u ime tih ideologija, tu mora biti nulta stopa tolerancije… Riječ je samo o grbu HOS-a. On je registriran i legalan. Točno se zna kada pripadnici HOS-a smiju isticati grb i nositi odore, to je propisano pravilnikom MORH-a. Toga se treba držati”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.