D.I.C. Veritas

N1 Srbija, Novi Magazin, Beta, 29.11.2020, Veritas: U hrvatskim zatvorima 267 Srba zbog optužbi za ratne zločine

Dokumentaciono-informativni centar Veritas saopštio je da se trenutno u hrvatskim zatvorima nalazi 267 osoba srpske nacionalnosti zbog krivičnih dela ratnih zločina, od kojih je samo njih 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

Veritas je u saopštenju naveo da je do sada na osnovu međunarodnih poternica Biroa Interpola u Zagrebu za ratne zločine uhapšeno 178 Srba širom sveta, od kojih su 65 izručena Hrvatskoj.

“Od izručenih do sada je protiv 25 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru”, navodi Veritas.

Ta organizacija navela je da je policija Bosne i Hercegovine juče uhapsila Mladena Grujića, koji je se prema optužnici hrvatskog pravosuđa iz 1997. godine zajedno sa još 33 lica sumnjiči za ratne zločine.

Veritas navodi da je to ove godine peto hapšenje osoba iz bivše Republike Srpske Krajine po hrvatskim poternicama zbog ratnih zločina, od kojih je četvero uhapšeno izvan Hrvatske a jedan u Hrvatskoj prilikom ulaska iz Mađarske.

“Od uhapšenih izvan Hrvatske u četvrtak je iz Nemačke izručen Duško Vujnović, a ostali se nalaze u ekstradicionim zatvorima do okončanja ekstradicionog postupka”, podseća Veritas.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.