D.I.C. Veritas

N1 Zagreb, 18. 09. 2023, Zašto ni nakon 32 godine nije počelo suđenje optuženima za raketiranje Banskih dvora?

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas je trebalo početi suđenje odgovornima za raketiranje Banskih dvora 7. listopada 1991. – zapovjedniku 5. zrakoplovnog korpusa Ljubomiru Bajiću, načelniku za zračnu podršku Slobodanu Jeremiću, načelniku 105. lovačko-bombarderskog puka Đuri Miličeviću, referentu tadašnje kontraobavještajne službe pri nekadašnjem ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani Čedomiru Kovačeviću, te dvojici pilota koji su napad izvršili, Ratku Dopuđi i Damiru Lukiću.

Jednog po jednog sudsko vijeće prozvalo je optužene pripadnike nekadašnje JNA, no umjesto njih u sudnici su se pojavili samo njihovi odvjetnici.

 
Kada će suđenje započeti?

Jesu li okrivljenici uopće primili sudske pozive sudsko vijeće nije uspjelo provjeriti. Naime, nadležna služba Županijskog suda u Zagrebu nije odgovorila na taj upit, odnosno nema baš nikakvih dokaza jesu li pozivi za današnji početak suđenja poslani Bajiću i ostalima. Uredno uručenje sudskog poziva uvjet je za zakonitost suđenja, a kako se u ovom slučaju ništa o tome ne zna proces je odgođen.

Najavljeno je kako bi se sada moglo razmisliti i o mogućnosti suđenja u odsutnosti. Zanimljivo je da Srbija suđenje u odsutnosti ne priznaje, pa u slučaju da optužena šestorka bude proglašena krivom, Hrvatska neće moći prepustiti Srbiji izvršenje zatvorskih kazni.

 

Plan za atentat na Tuđmana

Od ovog događaja prošle su gotovo 32 godine. Tužiteljstvo u optužnici tvrdi da su okrivljenici isplanirali da će 7. listopada 1991. izvesti atentat na ondašnjeg hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, ali i avio-bombama koje će pasti u gusto naseljeni dio grada usmrtiti i druge osobe koje se zateknu u njegovoj blizini te prouzročiti velika razaranja objekata. Zbog toga ih optužnica tereti za pokušaj ubojstva visokih državnih dužnosnika i ratni zločin.

Sve je isplanirano u zapovjednom vrhu JNA, a s tim je planom, prema optužnici, pukovnik Jeremić kao pomoćnik zapovjednika za zrakoplovnu podršku u zapovjedništvu Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (RV i PVO) JNA 7. listopada 1991. upoznao general-majora Bajića koji je u to vrijeme bio zapovjednik 5. zrakoplovnog korpusa RV i PVO te ujedno i zapovjednik Operativne grupe za borbeno zapovijedanje.

 
Kako je krenuo napad?

Jeremić je istog dana helikopterom Gazela došao na aerodrom Udbina gdje je bio smješten 105. lovačko-bombarderski avijacijski puk RV i PVO. Sastao se s načelnikom štaba i zamjenikom zapovjednika tog puka majorom Miličevićem. Prenio mu je da kapetan I. klase Kovačević raspolaže s obavještajnim podacima o prostorijama u kojima bi se trebao nalaziti tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Miličević će odgovarati jer je nakon toga naredio kapetanu Dopuđi da kao pilot aviona Super Galeb G-4 s Kovačevićem kao kopilotom i kapetanom I. klase Lukićem kao pilotom drugog aviona G-4 bombardiraju i raketiraju Banske dvore i objekte u njegovoj blizini.

Dopuđa, Kovačević i Lukić istog dana oko 15 sati doletjeli su s aerodroma Udbina do Zagreba nakon čega je Dopuđa prema Kovačevićevim uputama avionskim bombama MK-82 bombardirao Banske dvore u kojima se Tuđman trebao nalaziti s tadašnjim predsjednicima Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i Saveznog izvršnog vijeća SFRJ Antom Markovićem.

 
Jedna osoba je ubijena

Lukića tužiteljstvo tereti da je na Banske dvore i objekte u blizini ispalio 16 raketa M-74 Munja kalibra 128 milimetara koje su pogodile objekte u blizini Banskih dvora, ali u cilju nisu uspjeli jer je Tuđman sa svojim gostima ranije napustio prostorije.

Uslijed bombardiranja i raketiranja poginuo je jedan civil, dok su jedan civil teže, a tri lakše ozlijeđena. Na Banskim dvorima i okolnim objektima nastala je materijalna šteta u iznosu od gotovo 37 milijuna kuna, zaključuje se u optužnici.

Iako se ne pojavljuju u Hrvatskoj kako bi sudjelovati u ovom procesu, za svim okrivljenima raspisane su tjeralice i europski uhidbeni nalozi. Razmišlja se, dakle, i da im suđenje počne u odsutnosti.

 
Bajić: ‘Ja sam naredio napad’

Bajić je ranije za N1 Srbija izjavio da je on osobno naredio napad i to iz svojih razloga.

“Ja sam se zakleo državi u kojoj sam živio da ću je braniti i štititi njen teritorijalni integritet i ustavni poredak i onaj koji se drznuo da to naruši, ja sam osobno smatrao da napravim upravo ono što sam napravio”, izjavio je Bajić.

U odgovoru na optužnicu istaknuo je kako je dužan čuvati vojnu tajnu, ali ukazao i Hrvatska tog 7. listopada 1991. još nije bila međunarodno priznata država, već federalna jedinica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ). Aludirao je time da se ovaj napad nije mogao ni tretirati kao ratni zločin.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.