D.I.C. Veritas

N1info.com, Beta, 08.12.2018, Obeleženo 27 godina od ubistva porodice Zec

Povodom 27. godišnjice ubistva porodice Zec, grupa građana u subotu je položila venac, ruže i sveće na mesto ubistva na Medvednici i održala komemoraciju za Mihajla, Mariju i Aleksandru koji su ubijeni 1991 – Mihajlo na kućnom pragu na zagrebačkoj Trešnjevci, a njegova žena i 12-godišnja ćerka u šumi na Sljemenu.

Član stranke “Napred Hrvatska” i novinar Drago Pilsel je rekao kako je likvidacija Mihajla i Marije Zec kao i njihovog najstarijeg deteta, 12-godišnje Aleksandre, jedno od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske istorije, prenosi agencija Hina.

“Taj slučaj, možda jasnije nego drugi, dovodi u pitanje odbrambeni karakter Domovinskog rata. Počinioci su bili pripadnici specijalnih jedinica koji su oslobođeni zbog proceduralnih grešaka. Neki su nakon toga napredovali u karijeri, neki su odlikovani, što navodi na zaključak da su ljudi ubijani po nalogu državne vlasti”, ocenio je Pilsel.

Imućni zagrebački mesar Srbin Mihajlo Zec je ubijen je kada je pokušao da pobegne iz kuće na Trešnjevci ua naoružane osobe su njegovu suprugu i maloletnu kći odvele do planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu kod Zagreba i tamo ih ubili. Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji, pokraj Prijedora, rodnom mestu Mihajla Zeca.

Na komemoraciji su bili i predstavnici “Documente” Eugen Jakovčić, Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP) Zoran Pusić, zaklade “Solidarna” Marina Škrabalo i drugi.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.