D.I.C. Veritas

Nacional.hr, 15.04.2024, PROVOKACIJA ILI…? Srpski ministar pokušao posjetiti Jasenovac: ‘Praktički sam deportiran…’ Javio se MUP

Ministar u Vladi Srbije Đorđe Milićević kaže da je praktički deportiran iz Hrvatske kada je pokušao posjetiti Memorijalni centar u Jasenovcu.

“Suština jučerašnjeg posjeta je bila, imam i službeni dokument, moja je obveza, po poslu koji radim, bila razgovarati s predstavnicima MZ Paklenica, s predstavnicima KUD-a, i to isključivo o pomoći. unaprijediti život u lokalnoj zajednici. Dakle, bez miješanja u unutarnje političke situacije, bez miješanja, bez političkih pamfleta”, rekao je Milićević, piše Pink.

Kako je dodao, tema je bila kako pomoći mještanima kojih je nekada u Novskoj bilo više od 90 posto, a danas samo 12 obitelji.

“Definirali smo određene ciljeve, što možemo učiniti i uvjeren sam da ćemo to i ostvariti. Nakon toga krenuli smo prema četiri kilometra udaljenom memorijalnom centru Jasenovac. Ja sam kao čovjek i Srbin htio otići i zapaliti svijeće. Pojavilo se pet policijskih automobila i rekli su mi da tu završava moj posjet i da se moram vratiti na granični prijelaz Bajakovo ili će me oni tamo otpratiti“, istaknuo je Milićević.

Navodi da je praktički deportiran iz Hrvatske. “Rekao sam i da želimo tamo položiti cvijeće i zapaliti svijeće, bez kamera, izjava, pokloniti se srpskim žrtvama. Rečeno mi je da su dobili ‘naređenje s vrha’. Upitan što to točno znači. Čak su me spriječili da izađem iz kombija kojim sam se vozio neposredno ispred Memorijalnog centra”, dodao je Milićević.

Dodao je da se ne osjeća zaštićenom osobom. “Sigurno ću doći u memorijalni centar, svakako ću posjetiti Jasenovac“, rekao je.

 

MUP: Posjet nije bio naveden u dostavljenom programu

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u ponedjeljak je izvijestilo da hrvatska policija nije dopustila posjet Jasenovcu srbijanskom ministru za dijasporu jer taj posjet nije bio naveden u programu koji im je ranije dostavljen.

U MUP-u kažu da su preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova zaprimili notu u kojoj se najavljuje dolazak srbijanskog izaslanstva, no u program nije bio naveden posjet spomen području u Jasenovcu.

S obzirom da u noti nije navedeno da je planiran posjet Jasenovcu, a u skladu sa sigurnosnim protokolima, posjet nije mogao biti odobren, navode iz MUP-a.

 

Srbija uputila prosvjednu notu

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u ponedjeljak prosvjednu notu Hrvatskoj nakon što dan ranije hrvatska policija nije dopustila posjet Jasenovcu srbijanskom ministru za dijasporu Đorđu Milićeviću, neslužbeno je potvrđeno Hini u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu.

Nota je, prema uobičajenim procedurama, proslijeđena Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, doznaje Hina.

Ured ministra Đorđa Milićevića priopćio je u nedjelju da je bio u posjetu Srbima u okolici Novske i potom se uputio prema spomen parku u Jasenovcu kako bi odao počast Srbima ubijenima u ustaškom logoru tijekom Drugog svjetskog rata.

U priopćenju tvrde da su ga na ulazu u kompleks zaustavili hrvatski policajci koji su ministrovo vozilo okružili s tri automobila.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić to je ocijenio kao “sraman i skandalozan potez hrvatskih vlasti” i najavio da će Srbija zbog tog događaja uputiti prosvjed Hrvatskoj.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.