D.I.C. Veritas

Nezavisne novine, SRNA, 06. 08. 2022, U Banjaluci položen vijenac za Srbe stradale u “Oluji”

BANJALUKA – U okviru obilježavanja sjećanja na egzodus Srba iz Republike Srpske Krajine u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” koja se desila prije 27 godina, na Perduovom groblju u Banjaluci položen je vijenac na spomenik poginulim Krajišnicima.

Vijenac je položio direktor Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas” Savo Štrbac, potvrđeno je iz ove organizacije.

Poslije toga, predstavnici “Veritasa” su na Novom groblju u Banjaluci položili vijenac na grob Bore Martinovića, humanitarca, savjetnika u Vladi Republike Srpske Krajine i borca za prava Srba u Hrvatskoj.

Spomenik na Perduovom groblju podignut u znak sjećanja na devetoro stradalih Krajišnika koje su 26. jula 1995. godine zarobili pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane.

Skeleti šestoro Srba izvučeni su iz vrtače na Dinari 11. novembra 1998. godine, dok su tri skeleta ekshumirana iz masovne grobnice u selu Kamen kod Glamoča u aprilu 1996. godine.

Njihovi posmrtni ostaci sahranjeni su u zajedničku grobnicu 5. decembra 1998. godine na Perduovom groblju.

Vojno-policijska akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” iz domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.881 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.