D.I.C. Veritas

Nezavisne novine, Srna, 22.08.2016., Uhapšen u Bjelorusiji po hrvatskoj potjernici

BEOGRAD – Bjeloruska policija uhapsila je Novicu Berbera (53) po hrvatskoj potjernici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog tokom devedesetih godina prošlog vijeka na području Benkovca, saopšteno je iz Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas” u Beogradu. Berber, porijeklom iz sela Perušić kod Benkovca, uhapšen je prije desetak dana prilikom ulaska iz Rusije u Bjelorusiju na graničnom prelazu Brest i od tada se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Bjelorusiji.

Prema saznanjima “Veritasa”, Berberovo ime se nalazi na optužnici Županijskog tužilaštva u Zadru, na kojoj su imena još 15 osoba, a svi se terete da su se “neutvrđenog dana 1991. godine” priključili “takozvanoj Martićevoj miliciji” i preduzimali “metode nasilja, pljačke i uništavanja imovine”. Berberu i još petorici optuženih na teret se stavlja da su “zaskočili” i pretukli izvjesnog Duju Pešuta u septembru 1991. godine, a potjernica je za svima raspisana u novembru 2009. godine.

Optužnica je u međuvremenu izmijenjena dva puta, u smislu da su sa spiska optuženih uklonjena imena četvoro ljudi. Drugom izmjenom izostavljena su imena Momčila Pupovca i Save Šarića jer, kako je bilo navedeno, “takve osobe ne postoje niti je moguće utvrditi osobe o kojima je zapravo riječ”.

Po raspisanoj potjernici u martu 2014. godine u Holandiji je uhapšen Milutin Graić, a njegovo djelo je tokom ekstradicionog postupka splitsko Županijsko tužilaštvo prekvalifikovalo iz ratnog zločina u oružanu pobunu, za šta je po zakonu iz 1996. godine propisana amnestija.

O Berberovom hapšenju “Veritas” je obavijestila njegova sestra Milka Subotić iz Novog Sada. Subotićeva je istakla da Novica nema nikakve veze sa događajem koji mu je stavljen na teret, te da je stoga, iako je znao da se već godinama nalazi na “nekom hrvatskom spisku”, mnogo puta putovao na relaciji Rusija-Srbija bez ikakvih problema. Novica Berber je u progonu avgusta 1995. godine napustio Hrvatsku i Republiku Srpsku Krajinu, a ubrzo po dolasku u Srbiju, otišao je na rad u Rusiju, gdje radi sve ove godine zajedno sa bratom Nevenom.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada je uhapšeno 160 Srba. Od ukupno uhapšenih, protiv petorice je postupak ekstradicije obustavljen zbog “greške u identitetu”, protiv devetorice Hrvatska je odustala od zahtjeva za ekstradiciju, dok su 54 ekstradirana u Hrvatsku.

Od ekstradiranih do sada je protiv 20 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. U “Veritasu” ističu da ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje na hrvatsku zloupotrebu Interpola.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.