D.I.C. Veritas

Novi list, Hina, 04.07.2017, Europski sud tvrdi da je Hrvatska poduzela sve korake u istrazi teškog ubojstva nakon Oluje

Baka i majka, odnosno žena i punica podnositelja zahtjeva ubijene su u svojoj kući u Veljunu koji je do tada bio na okupiranom području tzv. SAO Krajine. U veljači 2002. policija je započela s istragom tog događaja ispitivanjem svjedoka koji je naveo kako su dvije žene ubijene u svojoj kući u Veljunu od strane pripadnika hrvatske vojske

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u utorak je presudio da Hrvatska nije povrijedila pravo na život Josipu i Pavi Obajdinu jer je u potpunosti istražila sve okolnosti ubojstva njihovih bliskih rođakinja u okolici Veljuna u kolovozu 1995. nakon oslobodilačke akcije Oluja, izvijestio je ured hrvatske zastupnice pred sudom u Strasbourgu.

Baka i majka, odnosno žena i punica podnositelja zahtjeva ubijene su u svojoj kući u Veljunu koji je do tada bio na okupiranom području tzv. SAO Krajine. U veljači 2002. policija je započela s istragom tog događaja ispitivanjem svjedoka koji je naveo kako su dvije žene ubijene u svojoj kući u Veljunu od strane pripadnika hrvatske vojske.

»U vrijeme događaja u kući se nalazio i prvi podnositelj koji je tada imao 10 godina, međutim nije neposredno svjedočio događaju. Počinitelji do danas nisu otkriveni iako je policija poduzela sve moguće korake u otkrivanju istih.

Sud je u presudi dio zahtjeva podnositelja proglasio nedopuštenim, odnosno utvrdio je kako je zahtjev koji se odnosi na navodnu neučinkovitost istrage u razdoblju do listopada 2012. godine podnesen izvan roka od 6 mjeseci, što je protivno čl. 35 Konvencije.

Naime, Sud je utvrdio da su podnositelji u tom razdoblju morali postati svjesni njezine neučinkovitosti prije 2. svibnja 2013. godine kada su podnijeli zahtjev Sudu budući da je istraga u predmetnom razdoblju imala brojne zastoje«, stoji u priopćenju.

U odnosu na istragu nakon listopada 2012. ESLJP je naveo da su nadležna državna tijela intenzivirala istragu teškog ubojstva rođakinja podnositelja zahtjeva te kako su poduzela sve razumne i dostupne korake u utvrđivanju počinitelja.

Policija je ispitala sve poznate i dostupne svjedoke (civilne i vojne), nadležno državno odvjetništvo prikupilo je podatke o svim vojnim jedinicama koje su se u kritično vrijeme nalazile na području Veljuna, identificirali njihove zapovjednike i neke od pripadnika, ispitali većinu njih no nisu otkrili počinitelje. Unatoč tome, iako je rezultat izostao, sredstva koje su tijela kaznenog progona poduzela u ovom slučaju nisu bila neodgovarajuća te su stoga odgovarala konvencijskim standardima.

Zbog svega navedenog sud je zaključio da u tom slučaju nije došlo do povrede prava na život zajamčenog Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko ni jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem. Nakon konačnosti predmet će se nalaziti u postupku izvršenja pred Odborom ministara Vijeća Europe, navode u Uredu zastupnika Republike Hrvatske pred ESLJP-om.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.