D.I.C. Veritas

RTS, Tanjug, 04.07.2017, Sud u Strazburu presudio u korist Hrvatske u slučaju ubistva kod Veljuna

Kancelarija hrvatske zastupnice pred sudom u Strazburu je saopštila da je Evropski sud za ljudska prava presudio da Hrvatska nije povredila pravo na život Josipu i Pavi Obajdinu, jer je u potpunosti istražila sve okolnosti ubistva njihovih bliskih rođaka u okolini Veljuna u avgustu 1995. nakon akcije “Oluja”.

Presuda će postati konačna ukoliko nijedna strana ne uloži prigovor.

Baba i majka, odnosno žena i tašta podnosioca zahteva, ubijene su u svojoj kući u Veljunu, koji je do tada bio na području tadašnje SAO Krajine. U februaru 2002. policija je započela sa istragom tog događaja ispitivanjem svedoka koji je naveo da su dve žene u njihovoj kući u Veljunu ubili pripadnici hrvatske vojske.

“U vreme događaja u kući se nalazio i prvi podnosilac koji je tada imao 10 godina, međutim nije neposredno svedočio događaju. Počinitelji do danas nisu otkriveni iako je policija preduzela sve moguće korake u njihovom otkrivanju”, navodi se u saopštenju, prenosi zagrebački Jutarnji list.

Sud je, dodaje se u saopštenju, u presudi deo zahteva podnosilaca proglasio nedopuštenim, odnosno utvrdio je da je zahtev koji se odnosi na navodnu neefikasnost istrage u periodu do oktobra 2012. godine podnesen van roka od šest meseci, što je protivno čl. 35 Konvencije.

“Naime, Sud je utvrdio da su podnosioci u tom razdoblju morali postati svesni njene neefikasnosti pre 2. maja 2013. godine kada su podneli zahtev Sudu budući da je istraga u predmetnom razdoblju imala brojne zastoje”, navodi se u saopštenju.

U odnosu na istragu nakon oktobra 2012. Evropski sud za ljudska prava je naveo da su nadležna državna tela intenzivirala istragu teškog ubistva rođaka podnosioca zahteva i da su preduzeli sve razumne i dostupne korake u utvrđivanju počinioca.

Policija je ispitala sve poznate i dostupne svedoke (civilne i vojne), nadležno državno tužilaštvo prikupilo je podatke o svim vojnim jedinicama koje su se u kritično vreme nalazile na području Veljuna, identifikovalo njihove zapovednike i neke od pripadnika, ispitali većinu njih ali nisu otkrili počinioce.

Uprkos tome, kako se navodi, iako je rezultat izostao, sredstva koja su organi preduzeli u ovom slučaju nisu bila neodgovarajuća i odgovaraju konvencijskim standardima.

Zbog svega navedenog sud je, kako se navodi, zaključio da u tom slučaju nije došlo do povrede prava na život zagarantovanog Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko nijedna od strana u postupku, u roku od tri meseca od dana objave presude ne podnese zahtev za preispitivanje presude pred Velikim većem.

Posle toga, predmet će se naći u postupku izvršenja pred Odborom ministara Saveta Evrope, navode u saopštenju Kancelarije zastupnika Republike Hrvatske pred Evropskim sudom za ljudska prava.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.