D.I.C. Veritas

Novosti, 28.04.2016., Vojna tajna

ZAGREB - Navršava se 21 godina od vojno-redarstvene akcije ‘Bljesak’ iza koje su ostale zapadnoslavonske grobnice, iz kojih su do sada pod budnim okom Ministarstva branitelja, Međunarodne komisije za nestale i komisija za nestale Hrvatske, Srbije i BiH, kao i Državnog odvjetništva i policije, ekshumirani posmrtni ostaci 145 osoba srpske nacionalnosti.

Među njima su i 22 mještana sela Medari, od kojih je prerano živote završilo troje djece do 11 godina starosti. Sve te ekshumirane žrtve ostale su bez ijedne istrage, a kamoli podignute optužnice. U dugom periodu od dvije decenije bilo je pokušaja buđenja nadležnih državnih organa, koji su na kraju predmete pospremali u ladice i ostajali imuni na stradanja srpskih civila. Najprije je 2003. HHO podnio izvještaj o stradanjima ŽDO-u u Slavonskom Brodu.

Tri godine poslije odbačena je jedina podnesena kaznena prijava za ratne zločine počinjene tijekom ‘Bljeska’ protiv generala HV-a Mladena Kruljca. Bilo je logično za očekivati da će se konačno istražne i sudske stvari s mrtve točke pokrenuti nakon ekshumacija grobnica u Medarima, Okučanima i Vrbovljanima 2010., no opet se ništa nije dogodilo. Kaznenu prijavu za ratni zločin počinjen nad zarobljenim pripadnicima bivše krajinske vojske podnijela je 2012.Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba, ali nadležno odvjetništvo još prikuplja informacije o žrtvama i počiniteljima. O tome kako stoje stvari upitali smo Državno odvjetništvo u Osijeku.

‘Budući da izvidi još uvijek traju, a postupanje tijekom izvida je tajno sukladno odredbi članka 206. Zakona o kaznenom postupku, trenutno nije dopušteno odgovoriti na Vaš upit. Nakon dovršetka izvida i prikupljanja svih pravno relevantnih podataka i dokaza, javnost će biti obaviještena o državnoodvjetničkoj odluci’, glasi odgovor osječkog ŽDO-a.

Po brojkama Veritasa, u akciji ‘Bljesak’ poginule su i nestale ukupno 283 osobe, među kojima je bilo 57 žena, devetero djece do 14 godina i 73-oje starijih od 60 godina.

 

Paulina Arbutina

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.