D.I.C. Veritas

Novosti Portal, 05.04.2021, Hrvatski tjednik Pupovca ponovo stavlja na “popis zaklanih” [Foto]

Ovo nije prvi put da Hrvatski tjednik, poznat po uvredljivim komentarima na račun predstavnika manjina, posebno Srba, koje se etiketira kao “agresore”, “velikosrbe” i “četnike”, objavljuje poruke koje pozivaju na nasilje protiv Milorada Pupovca i rugaju se jasenovačkim žrtvama

Zadarski ekstremno desni Hrvatski tjednik, referirajući se na sukob predsjednika Zorana Milanovića i saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca, objavio je na naslovnici u prošlotjednom broju njihove fotografije uz tekst: “Crni Mićo, lopino, UBIJ SE! / Hoću, ali samo ako i moje ime poslije uvrstite na jasenovački popis ‘zaklanih od ustaša'!”. To nije prvi put da Hrvatski tjednik, poznat po uvredljivim komentarima na račun predstavnika manjina, posebno Srba, koje se etiketira kao “agresore”, “velikosrbe” i “četnike”, objavljuje poruke koje pozivaju na nasilje protiv Pupovca i predstavnika Srba te se rugaju jasenovačkim žrtvama i negiraju genocid počinjen nad Židovima, Romima i Srbima u NDH.

Hrvatski tjedinik: Poziv Miloradu Pupovcu... Foto: Portal Novosti, screenshot

U studenom prošle godine isti tjednik tako je objavio, kako smo prenijeli, dio Pupovčevog saborskog govora o identitetu Srba u Hrvatskoj gdje je on govorio o tri važne komponente njihovog identiteta – slobodarstvu, ustavnom patriotizmu i antifašizmu, te tome dodao urednički komentar o “četvrtoj komponenti” srpskog identiteta, a to je “da svi prije ili poslije završe na popisu jasenovačkih žrtava”. U nepotpisanom komentaru slijedila je i ova rečenica: “Ne ćete se smiriti dok i sebe ne vidite na popisu zaklanih”. Inače, političko djelovanje predstavnika srpske manjine Hrvatski tjednik u cijelosti naziva “srpskim fašizmom”.

No Hrvatski tjednik ne staje samo na Srbima. Na svojim je stranicama maloljetne migrante nazivaju “ljudožderima” koji prenose boleštine, a gej osobe nastranim pedofilima, itd. Na njihovom tapetu nisu samo manjine i marginalizirani. Iz pera novinara Hrvatskog tjednika izlazile su uvrede na SDP-ovce i SDP za koji su pisali da je “prepun potencijalnih terorista i ubojica”, bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović nazvali su “bestidnicom”, Stjepana Mesića “seronjom”, a papu Franju “antikristom”. Uz sve ovo, Hrvatski tjednik je bivšu pučku pravobraniteljicu Loru Vidović, povjesničara Hrvoja Klasića, predsjednika IDS-a Borisa Miletića, predsjednika Židovske općine Zagreb Ognjena Krausa i Pupovca nazvao “jahačima velikosrpske apokalipse u Hrvatskoj”, a slučaj silovanja u Zadru koji je potresao javnost proglasili su izmišljenim. Hrvatski tjednik prostor je davao i ratnim zločincima poput preminulog Tomislava Merčepa, s kojim je napravljen intervju u travnju prošle godine.

S druge strane, Hrvatski tjednik, očekivano, redovno veliča, kako smo već pisali, ustaške ratne zločince. U izdanju iz 2018. godine navodi se da bi “Hrvati nestali da nisu bili u ustašama”. Za ustaškog ratnog zločinca Juru Francetića Hrvatski tjednik je napisao da “nikad nitko nije dokazao da je on činio zločine nego mu je krimen što je pobjeđivao četnike u istočnoj Bosni”. Naslovnu priču o obljetnici suđenja zapovjedniku logora Jasenovac Dinku Šakiću Hrvatski tjednik objavio je s nadnaslovom “razotkrivamo lažne dokaze” i naslovom “Sudilo se Hrvatima i Hrvatskoj”. Kad je riječ o Anti Paveliću, Hrvatski tjednik provodi rehabilitaciju ovog zločinca. Pavelić je u Hrvatskom tjedniku nazvan “velikim rodoljubom”, koji gotovo da i nema zločina, svakako ne u formi masovnih grobnica, i koji je nastojao vladati zakonito i donositi najbolja zakonska rješenja i odluke.

U ovom pak broju Hrvatski tjednik na naslovnici još “razotkriva podvalu” uz naslov “Ovo su tajna Stepinčeva pisma”, gdje o povjesničaru Hrvoju Klasiću piše da je “kao Paško Patak dobio zadatak da odradi velikosrpsku stvar”.

 

Napomena: Sva naglašavanja u tekstu e-Veritas /am

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.