D.I.C. Veritas

Novosti Portal, Dalmacija Danas, 05.07.2020, U Splitu osvanuo grafit mržnje prema Srbima, Grad ga odmah uklonio. Gradonačelnik: “U Splitu ovakve stvari neće proći” [Foto]

Poruka ‘Jebat ćemo srpske žene i djecu’ osvanula je na asfaltu nedaleko od splitske Osnovne škole Kman-Kocunar, koja je i jedno od biračkih mjesta u Splitu

Nakon što su polovicom prošlog mjeseca golobradi navijači Dinama na zagrebačkoj Kustošiji razvili transparent s degutantnom porukom ‘Jebat ćemo srpske žene i djecu’, sada je grafit istog sadržaja osvanuo na splitskom Kmanu. Redakciji Novosti se s fotografijom grafita, napisanog na asfaltu, javio čitatelj. Mrzilački grafit ispisan je otprilike stotinjak metara od Osnovne škole Kman-Kocunar, koja je i jedno od biračkih mjesta u Splitu.

Grafit s Kmana samo je još jedan dokaz u nizu koji potvrđuje da antisrpstvo i šovinizam u hrvatskom društvu, nažalost, nisu nikakav incident nego raširena i uobičajena pojava. Naročito je toksično što je grafit ispisan pored škole, obrazovne ustanove koja pripada djeci, kojoj se tako šalje poruka o prihvatljivosti mržnje u našoj zemlji, a ujedno i pored birališta, dakle tamo gdje ga danas može vidjeti velik broj građana koji će izaći na izbore.

Portal Dalmacija Danas tražio je dodatne informacije od splitske policije i gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare.

U Šibenskoj ulici na splitskom Kmanu, na asfaltu je osvanuo grafit mržnje sadržaja: “Jebat ćemo srpske žene i djecu”. Isti sadržaj je istaknut polovicom prošlog mjeseca kada su navijači Dinama na zagrebačkoj Kustošiji razvili transparent mržnje.

Grafit nije od danas

Inače, od stanovnika Kmana doznajemo da gnusni grafit nije nastao danas nego tu stoji od završetka aktualne školske godine.

– Zašto se reagiralo tek danas nije nam poznato. Međutim, možemo primijetiti da se slične poruke mržnje mogu pročitati nakon završetka svake školske godine – govori nam nekoliko stanovnika ovog splitskog kvarta.

O današnjem grafitu u Splitu upitali smo splitsku policiju.

– Oko 15 sati 35 minuta stigla je dojava da se u Šibenskoj ulici na asfaltu grafit uvredljivog sadržaja.

Policijski službenici su izašli na mjesto događa te provode se mjere i radnje iz nadraženost policije, a grafit je uklonjen od strane komunalnog redarstva- kazao nam je Jerko Kurevija iz poslova odnosa s javnošću u PU splitsko-dalmatinskoj.

Gradski koncesionar zadužen za brisanje uvredljivih grafita nakon spoznaje o postojanju uvredljivog grafita izašao je u Šibensku ulicu na Kmanu te je uklonio grafit.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara rekao nam je da kao ni do sada neće dozvoliti bilo kakve parole mržnje i poziva na nasilje i netrpeljivost, osobito prema bilo kojoj manjinskoj skupini.

– U Splitu gradska vlast se kontinuirano bori protiv ovakvih i sličnih grafita. Grad uvijek odmah reagira po dojavi. U Splitu ovakve stvari neće proći jer naš grad otvoren za sve te se neće tolerirati mržnja i nasilje prema bilo kome – kazao je Krstulović Opara.

Iz Grada nam kažu da će biti podignuta prijava protiv nepoznatog počinitelja.

Autor: D.D.
Piše:  Novosti Portal

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.