D.I.C. Veritas

P-portal.net, 04.09.2019, Nasilje je plod relativizacije ustaštva

Propitivanje sadašnjeg političkog trenutka kroz prizmu napada na Srbe i izostanak reakcije, bila je tema tribine ‘Ubij Srbina! – Izolirani incidenti ili klima u društvu‘ u punoj dvorani ‘Privrednika‘ u Zagrebu.

– Nenormalno je u Hrvatskoj postalo normalno, pa da čak i oni koji su napadnuti, uopće ne reagiraju. Da ja ne reagiram, ne bih mogao živjeti sa sobom – rekao je historičar Hrvoje Klasić. Naglasio je da velik dio Hrvata danas naginje nacionalizmu, ali je tek manjina šovinistička, radikalna i spremna na sve.

– Relativizacija ustaštva nije počela s Tomislavom Karamarkom nego s Franjom Tuđmanom koji je bio antifašistički borac, a to je uz antifašizam spomenut u Ustavu, bio službeni narativ. Neslužbeni je bio masovno rušenje spomenika partizanima i davanje imena ulicama po ministrima u ustaškoj vladi. Žanjemo ono što smo posijali. Licemjerne su osude i žaljenja zbog napada na Srbe jer mnogi samo čekaju da netko od predstavnika Srba kažu nešto što im nije po ukusu, pa da ih onda proglase glavnim krivcima – rekao je Klasić.

Milan Đurđević, načelnik općine Biskupija u kojoj se nalazi selo Uzdolje u kojem su napadači prebili nedužne gledaoce meča Crvene Zvezde, nazvao je to najvećim incidentom od Oluje kad je u tom selu streljano 11 Srba za što nitko nije odgovarao. No istaknuo je dobre odnose sa županom Goranom Paukom i gradonačelnikom obližnjeg Knina Markom Jelićem. Na pitanje moderatora Saše Kosanovića jesu li ljudi na terenu zadovoljni koalicijom SDSS-a i HDZ-a, rekao je da nisu, ali….

– To je područje devastirano godinama, a pred njegovim stanovnicima je izbor – koalicija uz mogućnost dobivanja struje, puteva ili vode ili nestanak. Nacionalnim manjinama je teže ako nisu uz vlast – zaključio je.

– Rijeka je grad koji se nakon napada na ljude i demonstracija Armade sada ne može prepoznati – rekao je Milan Eraković, pravni savjetnik SNV-a u Rijeci, ističući neshvatljive postupke Policijske uprave koja napadnute Srbe prekršajno ganja, a napadače tek upozorava. Tako je i napadnuti Dobrivoje Arsić u roku od 24 sata proglašen zločincem, pa sada među pripadnicima zajednice postoji strah od prijave napada ili uvrede. Nitko nema snage da se suprotstavi desnici, a to je i jedan od razloga zašto Srbi odlaze u većem broju i iz urbanih sredina – rekao je Eraković.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.