D.I.C. Veritas

Pink, 05. 08. 2022, Novo jutro: NOVAKOVIĆ O UŽASIMA ‘OLUJE': 15 dana su nam govorili da će nas napasti, a mi smo čekali i bili SPREMNI! Granatiranje je počelo tačno u pet sati, i nisu imali VOJNE CILJEVE – gađali su NASUMICE!

Doktor Kosta Novaković, pomoćnik komandanta Glavnog štaba Srpske vojske Krajine za informisanje istakao je za TV Pink da nikakva tajna nije bila da će Hrvatska izvršiti agresiju, i da je naša strana od početka imala takve podatke.

- Imali smo neki novinarski klub, od oko 40 novinara, gde smo stalno razmenjivali podatke. Ja sam njih uveče upozorio, i objasnio da je takva tenzija, da će izvršiti napad u narednih nekoliko dana. Prvu informaciju smo dobili oko 4. ujutru, zvao me je oficir za vezu… Svakih prethodnih 15 dana, nama su govorili da će napad biti tog dana, i bili smo spremni, mi nismo imali nove ljude. U tom trenutku, Savo Štrbac je sa još jednim prijateljem došao iz Bihaća gde se sastao sa Dudakovićem – priseća se Novaković.

Kako je dodao, svaki put kada su Štrbac i prijatelj išli u Bihać, dobijali su podatke od Dudakovića, ali ovog puta, kako priča Novaković, nisu dobili nikakvu informaciju.

- Nakon toga smo dobili telegram u dve rečenice, i sva trojica smo ga tada videli. Onda sam ja pozvao dežurnog oficira, da podseti komande, operativne centre o svemu što se sprema… – kaže Novaković.

Kako je rekao, u tačno pet sati, počelo je granatiranje htvarske vojske. On objašnjava da nije bilo vojnih ciljeva, već su gađali nasumice, kako bi zastrašili građane.

U Srbiji se svako dešavanje prati do sitnog detalja, za razliku od ostatka Evrope, rekao je hrvatski istoričar Goran Šarić, govoreći o napadima na Srbiju povodom obeležavanja “Oluje”, dodajući da mnogi greše kada početak akcije progona i ubijanja Srba imenuju 1995. godinom.

- To je počelo mnogo pre, postojao je i egzodus 4 godine pre. Brojke nemaju emocije, i dosta je primera koliko Srbi fale… Imate 1910. godinu za vreme Austrougarske, gde je bilo preko 2 i po miliona Srba, a sto godina posle, na istom prostoru, imate isti broj Srba, dok se broj Hrvata udvostručio… – priča Šarić, dodajući da je to najbolji primer, koliko je ljudi ubijeno i prognano.

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, komentarišući sramne napada od strane Hrvatske povodom filma “Oluja” kaže da je velika šteta što Srbi nikada na vreme nisu primetili šta su Hrvati od pamtiveka radili, osvrćući se na brojna lobiranja.

- Nije nelegitimno da neko ima drugačije razmišljanje. Kada hoće da kažu da su korektni, oni kažu da ne slave zločin… – komentariše Vuković.

Kako kaže, greška je što se više nije pregovaralo i razgovaralo u slučaju “Oluje”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.