D.I.C. Veritas

Pink, 10.04.2021, OSAM DECENIJA OD PROGLAŠENJA ZLOČINAČKE NDH: Nad pokoljima i mučenjima su se zgražavali i Nemci, cela država je bila LOGOR ZA SRBE, a ustaštvo i dan-danas TINJA

Danas se navršava 80 godina od proglašenja Nezavisne Države Hrvatske u kojoj su masovno i krvnički ubijeni Srbi, Jevreji i Romi, a sve pod komandom Ante Pavelića, Mileta Budaka i Maksa Luburića.

Načini mučenja i ubijanja ljudi šokirali su čak i nemačke okupatore, a ono što najviše zabrinjava jeste što se i danas matrica ustaškog razmišljanja može prepoznati u različitim izjavama zvaničnika širom regiona i u neustaškim pokretima.

Vojni istoričar Miloje Pršić podseća da je NDH bila priznata od strane 16 država i “klasičan je primer nastavka i realizacije jedne ideologije”. Kaže da NDH nisu osnovala “dva kamiona ustaša koji su došli iz Trsta”, već je reč o planiranoj akciji i program koji se u teoriji utemeljuje od polovine 19. veka.

- Ante Starčević je ovaj program 70-ih godina uobličio, od 1918. do 1941. godine imali smo dve struje u okviru Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, od kojih je jedna radikalna, koja je došla na vlast i koja je realizovala gore pomenuti program. Oni su hteli jednu državu, jednu naciju, jednu teritoriju i jednu konfesiju. U toj državi nije bilo mesta za pravoslavce – kaže Pršić za “Novo jutro”.

Cela NDH je, kako kaže, bila otvoreni logor za Srbe, a mesta egzekucije bila su Jasenovac, Stara Gradiška, Jadovno, Gospić…

Savo Štrbac, predsednik dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” podseća da smo od 1945. do 1991. živeli “u bratstvu i jedinstvu”, pa u tom periodu nije bilo reči o ustaškim zločinima.

- Kada je došlo do raspada Titove Jugoslavije onda se kod Hrvata javila želja da se konačno realizuje samostalnost, nezavisna država Hrvatska i, sve ono što nije uspelo Paveliću, nažalost, uspelo je Franji Tuđmanu i njegovom establišmentu. Dakle, pod istim znakovljem i ideologijom koju su propagirali Pavelić i NDH, Tuđman i osvaja vlast – kaže Štrbac za Pink.

Podseća na pismo Alojzija Stepinca koje je napisao Papi, a u kojem se kaže da, ako se Pavelić zadrži na vlasti 20 godina, pravoslavci iz Hrvatske biće likvidirani.

- Napisao je „liquidare“ što znači ili fizički likvidirati, ili u nekom drugom, poput prkrštavanja ili proterivanja, a po principu koji je Budak lansirao – kaže Štrbac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.