D.I.C. Veritas

Republika, 30.09.2018, SRBIJA ZGROŽENA VELIČANJEM HRVATSKOG KOLJAČA: I druge crkve jedva čekaju rehabilitaciju ustaštva!

Katolička crkva u Karlovcu i Splitu ustupila je prostor za predstavljanje knjige o Vjekoslavu Maksu Luburiću, idejnom tvorcu i zapovedniku sistema koncentracionih logora među kojima je najveći Jasenovac.

Knjiga nosi naziv “Život Vjekoslava Maksa Luburića – generala Drinjanina” autora Vlada Vladića. U Karlovcu je zakazana za 10. oktobar, a u Splitu 12 dana kasnije, a kako stoji u pozivu na promociju, radi se o životu i delu “hrvatskog viteza”. Inače, pod Luburićevim zapovedništvom stradalo je više od 150.000 ljudi (80.000 u Jasenovcu i 75.000 u Staroj Gradiški), uglavnom Srba, Roma i Jevreja. Nije se “ustručavao” i da sam učestvuje u brojnim zločinima, a zbog načina na koji je mučio i ubijao žrtve, poput razbijanja glave maljem, stekao je reputaciju najbrutalnijeg među ustaškim zapovednicima.

HVALE SE ZLOČINOM

Njegovi zločini opevani su i u pesmi “Jasenovac i Gradiška Stara”, u kojoj se slavi “kuća Maksovih mesara”, odnosno ustaško ubijanje Srba. Međutim, umesto da osudi knjigu koja Luburića predstavlja kao viteza, Katolička crkva učestvuje u njenoj promociji.

Savo Štrbac, predsednik Informaciono-dokumentacionog centra Veritas, smatra da je to potpuno logičan nastavak filma o Jasenovcu Jakova Sedlara ili nedavno objavljene knjige Igora Vukića.

- Sa hrvatskog aspekta to je potpuno normalno. On je čovek koji je proglašen vitezom od Pavelića, koji je zadužio NDH, koju još uvek poštuje i zagovara veliki deo Hrvata, posebno vernika, a promocija njegovog lika i dela se potpuno uklapa u rehabilitaciju ustaštva, iza koje stoji upravo crkva potpomognuta braniteljima. Verovatno će biti još crkava koje će jedva dočekati da promovišu takvu knjigu, pre svega u Gospiću, Zadru, Sisku. Na kraju, oni i dalje prave pomene na godišnjicu smrti Pavelića, drže mise na dan osnivanja NDH – podseća Štrbac.

Zbog načina na koji je mučio i ubijao žrtve, poput razbijanja glave maljem, stekao je reputaciju najbrutalnijeg među ustaškim zapovednicima

Pozivnica za promociju sporne knjige Foto: Srpski telegraf

DOSLEDNI USTAŠTVU

Milojko Budimir iz Udruženja Srba iz Hrvatske kaže da Katolička crkva samo ostaje dosledna politici koju je vodila i tokom Drugog svetskog rata.

- Znamo da je ona bila umešana u mnoge zločine u Jasenovcu i na drugim mestima i kakva je bila uloga Alojzija Stepinca. Oni nikada nisu napravili otklon od tog vremena i osudili zločine, pa ne treba da čudi što promovišu jednog zločinca – zaključuje Budimir.

Kako se podigla velika prašina zbog najavljene promocije knjige o Luburiću, oglasio se monsinjor crkve u Karlovcu Antun Seve i rekao da do toga neće doći. Ona je naveo da je sa organizatorima navodno dogovarao promociju sasvim druge knjige i da je posle pisanja medija otkazao svaku dalju saradnju.

Austrija zabranjuje ustaške simbole

Austrija će od marta 2019. proširiti listu zabranjenih simbola u toj zemlji, a posebno su apostrofirani simboli hrvatskih ustaša iz Drugog svetskog rata budući da se ustaški nostalgičari već godinama okupljaju u Blajburgu. Dosad su na popisu zabranjenih simbola bili samo oni Islamske države i Al Kaide, a spisak će biti proširen na simbole ekstremističkih grupa, kao što su Hamas, partija turskih Kurda PKK, Muslimanska braća… Kazna će biti 4.000 evra ili zatvor do godinu dana.

Gađali Pupovca

Lider Srba u Hrvatskoj i poslanik u Saboru Milorad Pupovac napadnut je u petak u Zagrebu po završetku sednice parlamenta. Pupovca i njegovog stranačkog kolegu Borisa Miloševića gađali su hranom dok su prolazili pored jednog restorana blizu Trgu bana Jelačića. U saopštenju SNV stoji da je napad za cilj imao otvoreno manifestovanje mržnje, javno poniženje i fizičko ugrožavanje.

 

Jelena JOKANOVIĆ

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.