D.I.C. Veritas

Pink.tv, 06.06.2020, Novo jutro – Hrvatska se primirila dok nije postala članica EU, a onda je vratila vokabular sa početka 90-ih i Tompsona koji veliča ustaštvo [Video]

Visoki prekršajni sud je na opštoj sednici svih sudija odlučio da poklič “Za dom spremni” na početku pesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira.

Ova presuda biće obavezujuća i za sve druge sudove u Hrvatskoj. S druge strane, Kuća ljudskih prava u Hrvatskoj izrazila je negodovanje zbog odluke Visokog prekršajnog suda, zaključivši da je ona u direktnoj suprotnosti sa hrvatskim ustavom.

Savo Štrbac, predsednik predsednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“, ocenjuje da se Hrvatska “primirila” do jeseni 2013. godine kada je postala članica EU, a da se odmah potom vratio onaj isti vokabular s početka 90-ih godina.

- U tom vremenu, tačnije 1991. godine, Perković je i napisao “Bojna Čavoglave”, a pesma je trebalo da im podigne moral, a kako su Hrvati dizali moral u građanskom ratu nego veličanjem ustaštva. Tada se formirala jedinica HOS koja je koristila sve simbole iz vremena NDH. Veličali su Pavelića i ustaštvo, a zbog HOS-ovaca je i došlo do trzavica, pa sada u Hrvatskoj postoji podela na fašiste i antifašiste, odnosno ustaše i partizane – kaže Štrbac za Pink.

Podseća da se u Hrvatskoj vodi izborna kampanja, a da su Srbi i Srbija glavna tema krajnje desnih snaga i partija.

Istoričar Saša Adamović kaže da u hrvatskom društvu postoji tanak sloj koji navodno baštini antifašističku tradiciju i evropske vrednosti, ali ocenjuje da dubinski i među širokim narodnim masama ima želje za revizijom istorije, odnosno onoga što se dešavalo u Drugom svetskom ratu, kao i revizije nasleđa genocidne NDH.

- Ovaj ustaški pozdrav nije stari, istorijski pozdrav kako se ranije govorilo, što su potvrdili i pojedini istoričari. Ovaj pozdrav se isključivo koristio u Pavelićevoj Hrvatskoj – kaže Adamović. Ističe da već godinama prisustvujemo reviziji, budući da je bilo pokušaja da se NDH ne predstavi kao genocidna tvorevina, već da su u njoj “cvetali kultura, umetnost i slično.”

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.