D.I.C. Veritas

Pink.tv, 15.02.2020, Novo jutro – Susret sa Srbima iz regiona – Štrbac, Starović, Mastilović [Video]

Predsednik DIC Veritas Savo Štrbac gostovao je na televizije Pink u emisiji Novo jutro, sa Nrmanjom Starovićem, istoričarem i Dejanom Mastilovićem, direktorom izdavačke kuće „Filip Višnjić“,  povodom današnjeg susreta predsednika Srbije sa Srbima iz regiona, u situaciji kada se položaj Srba u regionu pogoršava, ad već postojeća otvorena pitajna nisu rešena.

Bosna i Hercegovina danas funkcioniše na jedan prilično nenormalan način, Visoki predstavnik izgubio bilo kakav legitimitet u Bosni i Hercegovini i u regionu, dok je Ustavni sud BiH jedini ustavni sud na svetu koji donisi svoja interna pravila, rekli su gosti TV Pink.

Nemanja Starović, istoričar rekao je da je činjenica da Bosna i Hercegovina danas funkcioniše na jedan prilično nenormalan način.

- Kada imamo situaciju da od tri konstitutivna naroda dva naroda se zalažu za drugačiju organizaciju sudstva, za drugačiju organizaciju Ustavnog suda, a čitava međunarodna zajednica, ondnosno njen većinski deo stoji uz bok Bošnjacima tu možemo goovriti o jednoj sistmeskoj diskriminaciji i Srba i Hrvata – naveo je starović.

Kako je on naveo ovo je primer dvostrukih standarda međunarodne zajednice.

Dejan Mastilović, glavni urednik izdavačke kuće “Filip Višnjić” potvrdio je da se u ustavnom sudu uvek glasa za bošnjačke predloge.

- Kada je pre deset godina Visoki predstavnik izgubio bilo kakav legitimitet u Bosni i Hercegovini i u regionui, oni su preko Ustavnog suda krenuli da uvode nove mere protiv Republike Srpske i da joj oduzimaju nadležnosti – naveo je Mastilović.

Objasnio je da je ključna stvar ta što Ustavni sud Bosne i Hercegovine nema nikakav zakon o Ustavnom sudu, te da je zbog toga što Skupština BiH nije donela nijedan takav zakon Ustavni sud potpuno nezakonit, kako on objašnjava.

Savo Štrbac, direktor dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” rekao je da su svi loši načini ophođenja prema srpskom narodu započeli u Hrvatskoj.

- Posle Bosne je došlo je i Kosovo, sad dolazi i Crna Gora. Taj model hrvatski posle su koristili na Kosovu, koriste ga sada u Crnoj gori. U Bosni i Hercegovni je nešto drugačije. Taj model svuda primenjuju – rekao je on.

Štrbac je rekao kako je Ustavni sud u BiH jedini ustavni sud na svetu koji je doneo svoja interna pravila po kojima radi, i tako smo dobili jedan nakaradni sud.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.