D.I.C. Veritas

Pink.tv, 18.11.2020, Novo jutro – Irina i Žika: JEDAN OD OSNIVAČA HDZ-a I GLAVAŠEV PRIJATELJ – Štrbac za Pink otkriva ko je zapravo bio Merčep: On je bio nacionalista i šovinista [Video]

Predsednik informaciono-dokumentacionog centra “Veritas” Savo Štrbac govoreći o Tomislavu Merčepu rekao je da je on bio rođeni Vukovarac, ali da potiče od doseljenika iz Hercegovine.

- Čim je neko iz Hercegovine a Hrvat to je unapred opredeljeno da bude nacionalista i šovinista – rekao je Štrbac za Pink.

Podsetio je da je rođen 1952. godine i da kada se osnovala HDZ onda je on pristupio toj stranci, kao i da je jedan od osnivača te stranke.

- On je počeo da naoružava i okuplja pripadnike HDZ-a, a pripisuje mu se da je imao grupu sa 2.000 pripadnika tih jedinica koje je naoružavao – ispričao je Štrbac.

Kako ističe Glavaš i Merčep, koji su bili prijatelji, su sarađivali i da je on imao prilike da vidi ta dokumenta, njihova šifrovana pisma, iz vremena kada su naoružavali te jedinice.

Istoričar dr Momčilo Diklić rekao je da, jedna grupa te stranke u kojoj je bio Merčep, su “Tuđmanovi rasovi”, odnosno foemacija po ugledu na NDH.

- To znači da su to ljudi koji su pripremani za zulum (nasilje, tiraniju, razbojništvo) pre početka rata nad srpskim narodom – rekao je Diklić.

Merčepu je bilo dozvoljeno, ispričao je Diklić, da njegove te sve paravojne jedinice mogu ići od Vukovara, Zagreba, Like, pa sve do Gospića, a oni su tamo domaće hrvatsko stanovništvo, dodaje, učili ubijanju.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.