D.I.C. Veritas

Pink TV, 31. 01. 2024, Novo jutro: Štrbac i Pršić o rehabilitaciji hrvatskih ratnih zločinaca – Nisu osuđivani [Video]

Štrbac: Zakon o pravnim posledicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji u Hrvatskoj, došao je sa njihovim ulaskom u EU

U Hrvatskoj je usvojen Zakon o pravnim posledicama osude kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, koji predviđa tajno brisanje ratnih osuđenika i njihovih zločina. Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, rekao je za Novo jutro TV PINK, da je on zapravo donet već 2012. godine, a da su sada urađene određene dopune.

- Hrvatska je, pre nego što je uopšte ušla u EU, morala svoje zakone da uskladi njihovim, sa njihovim propisima. To čeka i Srbiju, kada bude ulazila u EU. Nakon što je neko osuđen na kaznu zatvora i kada je izdržao kaznu, kada mu je oproštena ili je nastupila zastarelost, onda se vrši rehabilitacija i on se briše iz kaznene evidencije – rekao je Štrbac.

Kako kaže, u ovom slučaju to zavisi od dužine kazne koja je izrečena. Dodaje da to zapravo znači da kada je neko izdržao kaznu od 20 godina, pa prođe još 15 godina, ta mu se kazna briše iz evidencije.

- Praktično to znači kao da nije osuđivan – rekao je Štrbac.

On ističe da ratni zločini ne zastarevaju kada je u pitanju progon i izvršenje kazne, ali dodaje, kada je neko izvršio kaznu za ratni zločin i odležao dve trećine, ona se onda briše iz evidencije.

- Ovde je greška što nije napravljena određena razlika za izvršenje određenih krivičnih dela. Zapravo jeste, ali je određen dupli rok za rehabilitaciju krivičnih dela koja se odnose na maloletne odnose, na ekologiju i slično – rekao je Štrbac.

Kako kaže, oni su samo prilagođavali i uzimali evropske standarde.

Istoričar prof. dr Miloje Pršić, rekao je da je sa pravne tačke gledišta to tako, ali da moralno odudara skroz od ovih naših prilika.

- Ovo odmah asocira da se briše nešto što se zove genocid. Nismo razrešili ni ona pitanja od 1941. do 1945. Imao sam prilike da dve tri godine gledam sudsku arhivu baš iz 1944. godine i zanimljivo je da su Sudovi iz Zagreba imali regulativu koja je osuđivala pripadnike ustaških formacija na smrtne kazne i doživotne robije sa težim fizičkim radom – rekao je Pršić.

Kako kaže, kasnije su izmenili zakonske regulative, pa su one znatno ublažene, i tako se to ponavaljalo na određeno vreme.

- Na kraju, došli smo do toga da se svakodnevno prepucavamo na temu toga šta se dešavalo u Jasenovcu – rekao je Pršić.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.