D.I.C. Veritas

Politika, 01.07.2017, Srbi iz Krajine čekaju hrvatske penzije 26 godina

Hrvatska, iako duguje više od milijardu evra, kategorički tvrdi da se penzije ne mogu isplaćivati iz oba fonda – hrvatskog i krajiškog parafonda

Odlukom Međunarodne organizacije rada, Hrvatska nema obavezu da isplati više od milijardu evra duga na ime neisplaćenih penzija za više od 40.000 Srba nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Reč je o preporuci tripartitne komisije koju je Upravni odbor ove organizacije jednoglasno usvojio, a u vezi sa predstavkom Udruženja sindikata penzionera Srbije o dospelim, ali neisplaćenim penzijama od 1991. do 1996. godine.

Ovo udruženje penzionera s nekadašnje teritorije Krajine zbog toga je novembra 2014. podnelo predstavku Međunarodnoj organizaciji rada protiv Hrvatske, tražeći isplatu zaostalih penzija, kaže Milorad Vujasinović, iz Udruženja sindikata penzionera Srbije.

Zvanični Zagreb svoj stav saopštio je krajem 2016. u odgovoru na petnaestak stranica koje je sastavila međuresorna radna grupa s predstavnicima ministarstva rada i penzionog sistema i pravnih stručnjaka. One koji su otišli u Srbiju obeštetila je Srbija, tako što ih je uvela u svoj penzioni sistem. Onima koji su ostali da žive u Hrvatskoj, ova bivša jugoslovenska republika je isplaćivala penzije sve do prekida platnog prometa izazvanog okupacijom. Čak je i posle toga bilo pokušaja da se penzije isplaćuju preko Međunarodnog crvenog krsta, kažu u Udruženju.

Aleksandar Vulin, bivši minister rada, objašnjavao je u više navrata da se Međunarodna organizacija rada nije izjašnjavala o tome da li Hrvatska treba da isplati penzije proteranim Srbima, već je odgovorila na pitanje Udruženja sindikata penzionera Srbije da li je time što ne isplaćuje penzije prekršena neka od njenih konvencija.

– Oni su rekli nije, jer nemaju nikakvu konvenciju koja se na to konkretno odnosi, ali to ne znači da je Hrvatska abolirana na bilo koji način niti ova međunarodna organizacija može da abolira bilo koga oko plaćanja penzija – izjavio je Vulin, dodajući da uporno insistira da se zaključi novi bilateralni sporazum sa Hrvatskom.

Prema proceni, svakom krajiškom penzioneru Hrvatska duguje po 81 penziju. S druge strane, hrvatska novinska agencija Hina ističe da je reč o 22.000 penzionera nekadašnje SAO Krajine, te da im Hrvatska duguje oko 800 miliona evra.

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, tvrdi da je reč o 57.500 penzionera, što ukupan dug uvećava na više od milijardu i po evra. To su podaci Ujedinjenih nacija, jer je RSK do 1995. bila pod zaštitom međunarodnih mirovnih snaga – ističe Linta i dodaje da je ovakva odluka Međunarodne organizacije rada skandalozna.

Iz Hrvatske međutim kategorički tvrde da se penzije ne mogu isplaćivati iz oba fonda – hrvatskog penzionog sistema i “parafonda“ SAO Krajine. Napominje se i da su Hrvatska i Srbija to pitanje rešile bilateralnim sporazumom.

Savo Štrbac: Još jedan šamar Hrvatske

Direktor „Veritasa”, Savo Štrbac kaže da je ovakva odluka još jedan šamar Srbima iz Hrvatske, ističući da se, još kad su se pre nekoliko godina Srbi penzioneri obratili Evropskom sudu za ljudska prava, Hrvatska pozvala na zastarelost i na već isplaćen novac iz takozvanog krajiškog „parafonda”.

Vulin s druge strane tvrdi da to nisu bile penzije, već da je bila u pitanju socijalna pomoć, kao i da nisu bile u visini zarađenih penzija, već onoliko koliko je u to vreme moglo da se da osiguranicima.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.