D.I.C. Veritas

Politika, 08.04.2022, Bivši logoraši nezadovoljni presudom za zločine u „Lori”

U Splitu je suđeno za događaje do avgusta 1992, a poslednji zarobljenici pušteni su na slobodu tek 1997. godine

Zagreb, Banjaluka – Bivši šef splitskog vojnoistražnog zatvora „Lora” Tomislav Duić i čuvar Emilio Bungur osuđeni su prvostepeno pred sudom u Splitu na višegodišnje zatvorske kazne zbog ratnog zločina nad civilima u tom zatvoru 1992. Duić je osuđen na osam i po godina zatvora, a Bungur na četiri godine i deset meseci. Obojica su tokom postupka negirali krivicu, javlja Hina.

Njima se sudilo u obnovljenom postupku, jer su u vreme prvog suđenja bili u bekstvu, a 2015. su tražili obnovu postupka. Duić i Bungur su bili u bekstvu duže od deset godina.

Oni su već bili pravosnažno osuđeni za ratni zločin nad civilima u slučaju poznatom kao „Lora 1” – Duić na osam, a Bungur na šest godina zatvora.

Suđenje je ponovljeno, a zatim i spojeno sa predmetom „Lora 2”, u kojem je više bivših vojnih policajaca osuđeno za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima iz bivše JNA i srpskih jedinica. Krajem 2017. ta dva predmeta su razdvojena, a Duiću i Bunguru se sudilo u odvojenom, obnovljenom postupku, prenosi Beta.

Suđenje za ratne zločine u splitskom vojnoistražnom zatvoru trajalo je godinama, a prva optužnica protiv osam osoba podignuta je 2002.

Predsednik Udruženja logoraša regije Trebinje Vukan Kovač izjavio je da je dobra vest osuđujuća presuda zbog ratnog zločina nad civilima u splitskom logoru „Lora”, ali je istakao da je tragično to što je bivšem upravniku „Lore” Tomislavu Duiću i ostalima suđeno samo za period od aprila do avgusta 1992, mada je taj logor postojao sve do avgusta 1997. godine.

Kovač je za banjalučke „Nezavisne novine” rekao da su tek u avgustu 1997. godine iz „Lore” izašli poslednji zatočenici zarobljeni u zapadnokrajiškim opštinama, njih 22.

Dobrivoje Bojović, jedan od zarobljenika u „Lori”, kazao je da se rečima ne može opisati zlostavljanje koje se dešavalo u tom logoru.

Naveo je da je mnogo puta bio premlaćen, kao i da su ga vodili na streljanje. „Tamo su stajali nekakvi stražari i držali puške u rukama. Bio je čovek koji čita dnevnu zapovest, nekakvu presudu, rečima: ’Dobrivoje Bojović osuđuje se smrtnom kaznom streljanja.’ Pitali su imam li poslednju želju, treba li mi vezati oči. Čulo se: ’Nišani, pali.’ Puške puknu, a ti ostaneš. Gađali su manevarskom municijom, ćorcima”, ispričao je Bojović za „Nezavisne novine”.

Naglasio je da nije zadovoljan presudom. „Nismo nimalo zadovoljni, jer pojedini ljudi, koji su bili sa mnom u logoru nisu obuhvaćeni presudom, nisu dobili odštetu. Ja sam u zloglasnoj ’Lori’ u Splitu proveo 14 meseci, a oni su presudom obuhvatili samo period do 14. avgusta 1992. godine. A ja sam ostao tamo još nepunu godinu”, rekao je Bojović.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.