D.I.C. Veritas

Politika, 09.01.2019, Centar Vizental: Zabranite negiranje ustaških zločina u Hrvatskoj

ZAGREB – Centar Simon Vizental pozvao je hrvatske vlasti da zabrane knjigu „Razotkrivena jasenovačka laž”, kao i sva ostala dela kojima se negiraju ustaški zločini počinjeni za vreme NDH.

Hrvatsku podsećaju da treba da preduzme sve korake da bi sprečila negiranje holokausta i istorijskih činjenica.

Centar je saopštenje, koje potpisuje lovac na naciste Efraim Zurof, izdao zbog planirane promocije knjige u organizaciji Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, prenosi regionalna N1.

Kako se navodi, za sledeću nedelju u jednoj crkvi u Zagrebu predviđena je promocija knjige „Razotkrivena jasenovačka laž”, Josipa Pečarića i Stjepana Razuma.

Iz Centra Simon Vizental ističu da ovo delo negira masovna ubistva Srba, Jevreja Roma i hrvatskih antifašista u Jasenovcu.

„Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje sponzoriše ovaj događaj, osnovano je u cilju skrivanja strašnih zločina koje su na Balkanu počinile ustaše. Ove zločine potvrđuju istorijski dokumenti, svedočanstva preživelih i brojna istraživanja uglednih istoričara. Dela poput ‘Razotkrivene jasenovačke laži’ u Nemačkoj ili Austriji odmah bi bila zabranjena”, piše Zurof, prenosi Tanjug.

Iz Centra Simon Vizental podsećaju da je Hrvatska članica Međunarodnog saveza za sećanje na holokaust i da bi trebalo da preduzme sve korake da bi sprečila negiranje holokausta i istorijskih činjenica.

Navodi se da je kontinuirana pažnja koja se pridaje naporima usmerenima prema revizionizmu kontradiktorna međunarodnim obavezama koje je Hrvatska preuzela članstvom u Međunarodnom savezu za sećanje na holokaust.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.